Kvart u Zagrebu je Crkvi dao 400.000 kuna. Vijećnik koji je to otkrio dobio prijetnju

Foto: Facebook

BIVŠI vijećnik mjesnog odbora Ciglenica s Trešnjevke Damir Kovačić ovoga je vikenda na svom Facebook profilu objavio status o financiranju župe sv. Leopolda Mandića od strane Grada Zagreba.

>> Zagrebačko naselje na Badnjak dalo Crkvi 400.000 kuna iz svog proračuna

Naime, Kovačić je od Grada Zagreba tražio dokumente o rashodima u gradskoj četvrti Trešnjevka, koje je uspio dobiti tek tri mjeseca nakon podnošenja zahtjeva.

Iz dokumenata koje je objavio vidi se da je župi sv. Leopolda Mandića na Badnjak prošle godine isplaćeno 400.000 kuna. Navodi se kako je to "financijska pomoć Župi". 

Kovačić dalje piše kako su u planu rashoda GČ Trešnjevka - sjever za 2020. godinu troškovi znatno manji od stvarnih. Napominje kako su stvarni troškovi zakupnina i najamnina 300 posto veći od 31.000 kuna, koliko stoji u dokumentu koji prikazuje rashode te gradske četvrti. Navodi i primjer najma prostorija za rad MO Ciglenice, koji je, kako kaže, dvostruko veći od planiranog. 

Međutim, ubrzo nakon objave statusa Kovačić je dobio anonimnu prijetnju putem Facebook Messengera. 

Njegov status prenosimo u cijelosti. 

"Kako se neprofitnoj organizaciji, Župi sv. Leopolda Mandića, pomoglo s 400.000,00 kuna iz proračuna gradske četvrti Trešnjevka - sjever... Ovu moju objavu prenijeli su mediji, veliki portali. Ovim putem im se zahvaljujem, hvala vam!

Prijetnju prijavio policiji

Nisam očekivao da će objava na mom osobnom zidu rezultirati tolikim interesom. Drago mi je zbog toga. Neka to bude moj mali doprinos načelu da javnost ima pravo znati kako se upravlja javnim novcem i za koje potrebe. 

Na kraju krajeva, informaciju koju sam dobio temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, a potom i objavio, trebala bi biti javna. Dostupna u dva-tri klika na stranicama Grada ili četvrti. Ja sam samo zainteresirani građanin koji želi vidjeti neke račune i čuti neka pojašnjenja.

Komentari ispod objave na portalima su velikom većinom pozitivni. Nema previše hejtera. Rekao bih da se građani slažu s onim što je objavljeno. Nešto se ipak mijenja. 

Ipak... u ponedjeljak, 22. ožujka, u 21:10 dobio sam "message request", s porukom. Netko meni nepoznat, profil koji ne poznajem, poslao je poruku.  Ta poruka nije bila ugodna. Jeziva je. I procjenjujem, nije dobronamjerna.

Jučer sam prijetnju prijavio u VII. policijskoj postaji, Trešnjevka. To je moja građanska dužnost. Sva saznanja o profilu koji je poruku poslao, neke osobne indicije tko bi mogao biti iza profila, kontekst zbog kojeg smatram da jest riječ o prijetnji, proslijedio sam u prijavi. Neka institucije procijene", napisao je Kovačić na Facebooku. 

Kako se neprofitnoj organizaciji, Župi sv. Leopolda Mandića, pomoglo s 400.000,00 kuna iz proračuna gradske četvrti...

Posted by Damir Kovačić on Wednesday, March 24, 2021

Pročitajte više