LABURISTIČKA STRANKA POBJEDNIK IZBORA U LITVI

Laburistička stranka je pobijedila u prvom krugu parlamentarnih izbora u Litvi osvojivši 29 posto glasova i postavivši se tako ispred koalicijske vlade koja je trenutačno na vlasti, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni u ponedjeljak.

Stranka milijardera ruskog porijekla Viktora Uspaskiča, osnovana prošle godine, dobila je 23 mjesta u parlamentu koji broji 141 mjesto.

Koalicija socijaldemokrata ruskog premijera Algirdasa Brauzauskasa i socijal-liberala predsjednika parlamenta Arturasa Paulauskasa osvojila je 21 posto glasova i 19 mjesta.

Konačni sastav parlamenta bit će poznat tek poslije 24. listopada, datuma kada će biti organiziran drugi krug u 66 okruga u skladu dvostrukim biračkim sustavom - proporcionalnim i onim jednostavne većine.

To su prvi parlamentarni izbori organizirani u ovoj baltičkoj državi otkako je ona pristupila NATO-u i EU-u ove godine.

Laburistička je stranka vodila populističku kampanju obećavajući borbu protiv korupcije, stvaranje novih radnih mjesta i podizanje standarda života.

Konzervativci su dobili 15 posto glasova i 11 mjesta, a pristaše predsjednika svrgnutog u travnju Rolandasa Paksasa 11 posto i devet mjesta.

Ovi rezultati znače da će biti potrebno osnovati koalicijsku vladu, a promatrači predviđaju da će u tu koaliciju ući pobjednici izbora i neke stranke iz dosadašnje koaalicijske vlade.

(Hina) xbis ysb

Pročitajte više