Lagumdžija želi konferenciju "Dayton 2" do kraja godine

PREDSJEDNIK SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija se sastao u Washingtonu s više američkih državnih dužnosnika.

Sastao se sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i pomoćnikom državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom.

Lagumdžija im je predložio da se do kraja godine organizira konferencija Dayton 2 na kojoj bi "međunarodna zajednica izašla s konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcionalna država, ispuni zadane ciljeve do kraja 2014. godine".

Ranije se sastao s kongresmenom Michaelom Turnerom kojemu je rekao da buduća vladajuća koalicija na razini BiH treba imati za cilj da se na kraju njenog mandata 2014. obilježi kraj stoljeća ratova u Europi ulaskom BiH u NATO i započetim procesom pregovora za članstvo u EU.

Turner je rekao da je uloga SAD-a u BiH da osigura međunarodnu podršku za ustavne promjene koje bi omogućile da BiH prvo postane članica NATO-a, a onda i EU te da je došlo vrijeme da SAD, nakon više od petnaest godina Daytonskog ustava, organizira Dayton 2 - međunarodnu konferenciju na kojoj bi međunarodna zajednica izašla s konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH ispuni svoje ciljeve kao funkcionalna država.

Pročitajte više