Lalovac: Nitko neće tužiti Agrokor kad znaju da nema novca, tužit će Republiku Hrvatsku

Foto: Hina, Index

NEKADAŠNJI SDP-ov ministar financija gostovao je u emisiji Novi dan na N1 televiziji, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju. Naravno, neizbježna tema je bila ona vezana uz Agrokor.

Jučer je Agrokorov upravitelj Ante Ramljak rekao kako bi moglo doći do tužbi, no dodao je kako ne može zasad o tome govoriti. Nije rekao kome bi te tužbe mogle biti upućene.

No, Lalovac kaže da sigurno nitko neće tužiti Agrokor. "Pa tko bi u ovoj situaciju tužio Agrokor kad zna da tamo nema novca. Tužit će Republiku Hrvatsku! Republika Hrvatska je stavila izvanrednu upravu, Republika Hrvatska je preuzela odgovornost. Republika Hrvatska će se brinuti za cijeli proces. To su poruke koje se šalju, pa je stoga jasno koga će tužiti", rekao je Lalovac.

Donosimo transkript razgovora

Očekuje se objava procjena rasta EK, hoće li kriza vlade i Agrokor imati utjecaja?

Nitko ne zna koliko će to utjecati, nije riječ samo o Agrokoru, nego i tvrtkama s njime povezanima. Spominjalo se Vijadukt , imao problem s Inom. Prejak je to utjecaj da to na BDP ne bi utjecalo. Vidjet ćemo koliko će se Vlada snaći oko rješavanja tih problema.

Prava pitanja oko Agrokora se tek otvaraju. Ramljak uopće ne zna odgovore na pitanja koliko iznose dugovanja.

Plenkoviću sam predlagao širi paket mjera. Vidimo dobavljače da ne mogu izdržati ovo da im nitko 15 mjeseci ne može plaćati. Ako država može od njih tražiti zamrzavanja, kako može tražiti od njih da im plaćaju poteze. I bankari su trebali utjecati na njihov reprogram. Ovo nije sistemski zakon jer ne rješava cijeli proces. Postavlja se pitanje tko će sada dati novi kredit. Vidimo što su Rusi napravili neki dan, hrvatske banke imaju svoje limite. Postavlja se i pitanje javnih financija, politička nestabilnost će dovesti do toga da ni investitori neće znati je li ovaj zakon ustavan ili ne, s kime će razgovarati. Situacija je neizvjesna, dovest će do spirale prema Agrokoru i pitanje je hoće li se moći kontrolirati.

Kome će biti isplaćena potraživanja, ima li Ramljak pravila kako kome što isplaćivati?

Kad vas populizam dovede do toga da kažete ovome ovoliko, ovome onoliko, lako je populistički djelovati, ali postoje vjerovnička prava, ona ne poznaju velika i male. Novaca nema za sve, da ima, Agrokor ne bi imao ove probleme. Postavlja se pitanje zašto je Ramljak tamo ako direktori iz Belja, koji su tamo iz vremena Todorića, određuju plaćanja, što on radi? Nije lako odobriti novi kredit, hoće li netko u bunar ubaciti novac, vjerovnici moraju odgovarati.

Što ako se ne uspiju zadužiti, što onda?

To je onda game over, priča gotova. Dolazi sezona, nije lako zamijeniti tržište preko noći. To je tvornica novca koja u vremenu sezone može prikupiti gotovinu, ali vidimo da su police prazne. Ako se ne bude brzo reagiralo, bojim se da od ove priče Vladu može samo netko tužiti.

Kolika je opasnost od toga - hoće li one biti usmjerene prema državi ili prema Agrokoru?

Agrokoru ne, pa nema tamo novca, a država je rekla da stavlja izvanrednu upravu. Republika Hrvatska je preuzela odgovornost. Republika Hrvatska će se brinuti za cijeli proces. To su poruke koje se šalju, i jasno je koga će tužiti. Govorimo o industriji prehrane, važnoj za Hrvatsku, njihovi kapaciteti su bili usmjereni prema Agrokoru, što će biti s tim ljudima? Nije samo problem Agrokora, nego je dublji. Nije se vertikalno razmišljalo i pitanje je ima li novih stranih trgovačkih lanaca koji su spremni ući na 30 posto tržišta?

Vlada danas donosi nacrt prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom - koji je smisao i doseg tog zakona?

Imate problem da se naši proizvođači ne mogu naći na policama primjerice Lidla u Austriji. Kada bismo imali taj reciprocitet, ne bi bilo problema, a tu je i problem transfernih cijena i visokih poreza. Udarit ćemo vrlo brzo u zid jer nijednu mjeru nismo napravili, vidite stanje s mirovinama, zdravstveni sustav ... bojim se da ulazimo u područje stagnacije.

Kako vidite poziciju Marića?

Ovo je sada svima jasno da imamo tehničku Vladu i tehničkog ministra. Vrlo teško možete tražiti novac kada znate da jedan od najvažnijih ministara nema podršku za donošenje bilo kakvih proračuna za što vam treba 80, 90 ruku. Ovo 75-75, najvjerojatnije će se ići u rekonstrukciju, ali je pitanje hoće li ona donijeti stabilnost.

Je li manjinska Vlada održiva?

Imamo sreću da se rupa u deficitu smanjila, međutim, Ina, Agrokor, dio građevine, to se može vrlo brzo okrenuti, a zaboravlja se nabavu vojne eskadrile, nova prava za demografsku politiku ...

Kako vidite mogućnost da svi imaju zahtjeve za podršku novoj većini, kako je vama bilo?

Imao sam podršku premijera, pritisak Europske komisije, a sada - postavlja se pitanje što više košta - zastupnici kažu da izbori koštaju, a oni imaju zahtjeve koji koštaju i Vlada sada ima nove zahtjeve. Trebamo se prestati igrati određenih stvari, ako još jednom eksplodira proračun, ako ode gospodarstvo dolje, bit će teško spasiti stvari.

Koliko Vlada ima utjecaj na Ramljaka, koji je upravo došao u zgradu Vlade?

Kada vidite ovu nestabilnost, vjerojatno dolazi u Vladu razgovarati, mislim da moraju imati i varijantu B, ovo su puno teži problemi od svrgavanja Vlade. Bojim se da bi ovdje trebao brzo biti game over.

HBOR kao kreditor - je li to realno?

Nije to realno, vidjeli ste da zadnji kredit koji su dali, rekli su da je sve dobro, a vidite gdje smo nekoliko mjeseci kasnije. HBOR je dio države, prati ga se kao dio deficita, to je minimalna situacija, ne postoji nikakva mogućnost.

 

Pročitajte više