Landale: Pozdravljamo uhićenje Veselina Šljivančanina

POZDRAVLJAMO uhićenje Veselina Šljivančanina, na koje čekamo gotovo osam godina i očekujemo njegov transfer u den Haag, kazao je u petak glasnogovornik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jim Landale.

Srbijanska policija uhitila je noću s četvrtka na petak pukovnika Šljivančanina, haškog optuženika za ratne zločine u Vukovaru, u njegovu domu u Beogradu.

"Čekamo na to gotovo osam godina i sada očekujemo njegovo (Šljivančaninovo) izručenje u den Haag", kazao je telefonski Landale.

Šljivančanin je posljednji od takozvane Vukovarske trojke, koji je bio na slobodi. Druga dvojica, general Mile Mrkšić i kapetan Miroslav Radić, u haškom su pritvoru od kraja 2002. odnosno od svibnja 2003. Sva trojica optužena su za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene masovnim pogubljenjem najmanje 200 Hrvata na području Ovčare pokraja Vukovara prije gotovo 12 godina.

Landale zasad nije mogao odgovoriti na pitanje hoće li se sudski proces voditi skupno za Vukovarsku trojicu.

Sada je najvažnije da se obavi proces izručenja Šljivančanina u den Haagu, a poslije će se se znati više o samom tijeku procesa, kazao je Landale.



Pročitajte više