Latin i Jelinić zbog Karamarka i Milinovića prijavljeni Etičkom povjerenstvu

NIJE se ni stišala bura oko posljednjeg izdanja Latinice emitiranog 8. studenog, a već se zavitlala nova. Zbog emisije Latinice od 1. studenog pod nazivom "Sanader - model jedne vladavine", konkretno priloga o novinarima koji su zbog svog pisanja i otkrivanja afera dobili otkaz, v.d. glavnog urednika Renato Kunić Etičkom je povjerenstvu prijavio Anu Jelinić i Denisa Latina, potvrdio je to za Index ovaj dvojac.

Katedrala cenzure: I redatelj Latinice dobio otkaz!

Katedrala cenzure: Nakon pet godina rada na Latinici dobio otkaz zbog "pokajnika" Barišića

Ništa čudno kada se zna da je Ana Jelinić za sugovornike priloga "Nakon Sanadera, Sanader" izabrala redom odbačene ili nepodobne novinare koji su se drznuli dirnuti u (ne)dodirljive političke figure - ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ministra zdravstva Darka Milinovića.

Što očekivati od Karamarka?

A ovo je prilika da ponovimo što su režimu nepodobni kazali o nedodirljivima. Domagoj Margetić tako je u prilogu Ane Jelinić ispričao kako su problemi u njegovoj novinarskoj karijeri počeli onda kada je počeo istraživati aferu Hypo. "Očekivati od ministra unutarnjih poslova koji je poslovno vezan s Hypom da će istraživati aferu Hypo je doista apsurdno", kazao je u prilogu Margetić koji je za povezanost s aferom osim Karamarka prozvao i Ivu Sanadera, Ivana Šukera i Božidara Kalmetu. "Karamarko me tužio zbog objave detalja njegove povezanosti s organiziranim kriminalom i o njegovim koruptivnim poslovima, odnosno poslovima njegove tvrtke s javnim poduzećima koje je dobivao u vrijeme kada je postao ministar unutarnjih poslova", govorio je Margetić u Latinici, što ministru Karamarku nikako nije sjelo.

O nedodirljivom ministru progovorio je još jedan nepodobni novinar - Željko Peratović. U prilogu Peratović govori kako je zbog tekstova o skrivanju Gotovine od tadašnjeg šefa POA-e proglašen neprijateljem i špijunom. "Za mene je to značilo otkaz u državnom Vjesniku", kazao je Peratović u prilogu ističući kako je zbog niza kritika na rad Karamarka dok je još bio šef tajne službe bio zatvaran te da su protiv njega pokrenute predistražne radnje zbog objave povjerljivih informacija. "Nakon niza formalnih pritisaka i tužbi Karamarka protiv mene, policija je pokrenula izvide na osnovi anonimnog pisma da sam spolno zlostavljao kći. Naravno da nisu mogli ništa dokazati i ta je prijava odbačena", ispričao je Peratović Ani Jelinić.

Medijske slobode po Milinoviću


Lijepo o vlasti nije zborila ni novinarka Nataša Škaričić. Konkretno, o ministru zdravstva Darku Milinoviću. Škaričić je otkrila kako je dobila izvanredni otkaz u Slobodnoj Dalmaciji nakon što je na Skupštini Hrvatskog novinarskog društva u Opatiji krajem 2008. godine ispričala kako Vlada uređuje pojedine novine u Hrvatskoj. Konkretno, radilo se o pokušaju  Vlade RH da preko glavnih urednika privatnih i javnih medija postigne medijski konsenzus oko izvještavanja o zdravstvenoj reformi. Urednički "briefing", priča Škaričić, o tome kako trebaju izvještavati o ministrovoj reformi odvio se u ministarstvu zdravstva, a dogovor je ukratko bio da će se o reformi pozitivno izvještavati.

Škaričić je, osim toga, ispričala i kako je ministar zdravstva godinu dana bio istodobno i dožupan Ličko-senjske županije i ravnatelj gospićke  bolnice, puno radno vrijeme na oba radna mjesta, što je, kazala je, protuzakonito. A, tvrdi, kao ravnatelj gospićke bolnice primao je plaću od 20.000 kuna, "što znači da je kao ravnatelj protuzakonito dežurao". "Nisam primjetila da su mediji o tome pisali", kazala je Škaričić.

"Režim nas pokušava ušutkati"

I konačno, Latin i Jelinić prijavljeni su Etičkom povjerenstvu jer su izrezali dio u kojem novinar Gordan Malić, kako kažu, vrijeđa Domagoja Margetića. Nakon emitiranog priloga novinar u studiju Gordan Malić iznio je, priča nam Latin, niz uvreda na račun Domagoja Margetića koje se, tvrdi, mogu okarakterizirati kao govor mržnje. "Prema članku 2 Zakona o HRT-u taj smo dio u kojem Malić vrijeđa Margetića i Peratovića morali izrezati zbog govora mržnje. Ipak, jedan mali dio smo ostavili kako ne bismo promijenili smisao", kazao je za Index Denis Latin.

U roku hitno nakon što je procurila vijest o prijavi ovog dvojca Etičkom povjerenstvu na stranicama Facebooka osnovana je grupa "HDZ-ova bastilja mora pasti! Sve pred HRT!", čiji je osnivač Domagoj Margetić, a među članovima čiji broj raste iz sekunde u sekundu su i Denis Latin i Ana Jelinić, u čijim statusima stoji: "Režim nas pokušava ušutkati".

Pročitajte više