Lauc: Znanstveni savjet gotovo konsenzusom misli da cjepiva loše štite od zaraze

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON jučerašnjeg sastanka Znanstvenog savjeta vlade, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je, s obzirom na različite teorije vezane uz cijepljenje koje se pojavljuju u medijima i šire, da su svi znanstvenici u Savjetu suglasni da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize. Pritom, dodao je, naglašavaju da moramo i dalje poštovati osnovne epidemiološke mjere.

Istaknuvši da ne želi nikoga diskriminirati, ministar Beroš kazao je da je na sastanku rečeno da su diljem svijeta upravo necijepljeni rezervoar gdje se virus i dalje širi i gdje može doći do mutacija.

"Jedini smisao znanosti je da se propituje i dogme, naravno, nema i u tom kontekstu smo sagledavali i činjenicu da je i među cijepljenima moguć prijenos virusa, ali svi su unisonog promišljanja da je ta mogućnost daleko manja", rekao je Beroš nakon jučerašnjeg sastanka.

Član Znanstvenog savjeta Gordan Lauc u jednom je komentaru napisao sljedeće: "To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…"

Komentirao svoju izjavu

Tu rečenicu je potom komentirao za N1.

"Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze", rekao nam je Lauc.

Kako doznaje N1, članovi Znanstvenog savjeta koji se ne slažu s tvrdnjom da cjepivo loše štiti od zaraze javnosti će se obratiti pismom.

Podsjetimo, članovi Znanstvenog savjeta su, između ostalih, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić, Ozren Polašek, Petra Klepac, Andreja Ambriović Ristov i Zvonko Kusić.

Na jučerašnjem sastanku bili su, osim dijela Znanstvenog savjeta, i premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročitajte više