Lavrov o Kosovu: Sprema se veliki prasak u centru Europe

Ilustracija: EPA

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osvrnuo se na aktualnu situaciju na Kosovu i Metohiji, piše ruska državna novinska agencija Tass. "Situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i Kosova je alarmantna i izgleda da se sprema veliki prasak u centru Europe", poručio je.

Lavrov je izjavu dao prije nego što je došlo do sukoba između snaga KFOR-a i Srba koji su pokušali onemogućiti albanske gradonačelnike da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

"Potrebno je geopolitičko rješenje"

"Velika eksplozija se sprema u centru Europe. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta dokumenata OEBS -a, što još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rješenje", kazao je šef ruske diplomacije. 

"Ovim se još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i zahtijeva geopolitičko rješenje koje bi osiguralo, što se Europe tiče, jednaku i nedjeljivu sigurnost za sve zemlje. To bi značilo da nijedan blok, uključujući NATO, nema pravo zahtijevati dominaciju u ovom dijelu zemaljske kugle", dodao je. 

Pročitajte više