Laž je da policija ne može kazneno prijaviti divljake s Platka ako ozljede nisu teške

Foto: Goran Kovacic,Nel Pavletic/PIXSELL

RIJEČKA policija jučer je pokušavala uvjeriti javnost da je jedini preduvjet da napadači s Platka budu kazneno prijavljeni to da ozljede dvojice pretučenih HGSS-ovca i žene koja se također našla na putu divljacima budu teške. No to nije istina. 

Iz policije su jučer i neslužbeno Indexu govorili da se čeka kvalifikacija ozljeda kako bi se utvrdilo hoće li i za kakvo kazneno djelo biti prijavljena trojica istreniranih boraca koji su na Platku tukli HGSS-ovce i ženu. Iz policije kažu kako u ovom slučaju nije bilo ranijeg planiranja te da je to, uz to što se čekaju kvalifikacije ozljeda koje određuju težinu djela, razlog što su napadači na slobodi. Kako nam govore izvori iz policije, za kvalifikaciju napada kaznenim djelom potrebno je ili prethodno planiranje ili posljedice u vidu teških tjelesnih ozljeda. 

Popodne se oglasila i glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Svemirka Miočić da nemaju saznanja da je riječ o težim ozljedama, prema kojima bi netko od počinitelja trebao ostati u pritvoru. Tvrdi da je policija od liječnika dobila informacije da se njihove ozljede tretiraju kao lakše. Slijedom toga, dodala je, na slobodi su trenutno zato što je u dosadašnjem tijeku istraživanja njihova kazna prekršajna i nema dokaza o počinjenju kaznenog djela.

No uopće nije jasno na temelju čega policija tvrdi da je "prema dosadašnjem tijeku istraživanja njihova kazna prekršajna i nema dokaza o počinjenju kaznenog dijela". 

 

Postoje dva kaznena djela za koja policija može prijaviti napadače bez obzira na težinu ozljeda žrtava

Naime, u Kaznenom zakonu postoji kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Glasi ovako: "Tko nasiljem, zlostavljanjem, iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu drugoga dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."

Ako ozljede napadnutih doista ne budu teške, o čemu također postoje prijepori jer se teškom ozljedom smatraju prijelomi, a kod jednog pretučenog HGSS-ovca se prvo govorilo o prijelomu, a potom o pomaku kosti na ruci, čini se da upravo ovo kazneno djelo vrlo dobro opisuje ono što se dogodilo u nedjelju navečer. Sve se odvijalo na skijalištu, dakle očito na javnom mjestu, a istrenirani borci mlatili su HGGS-ovce jer im nisu pristali izvlačiti BMW koji je zapeo u snijegu nakon što su driftali na skijalištu.

Također, ako ozljede doista na kraju budu okvalificirane kao lakše, policija na raspolaganju ima mogućnost prijaviti napadače i za kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju. 

Iz riječke policije, unatoč ovim zakonskim mogućnostima, jučer su otvoreno spominjali mogućnost da divljake s Platka uopće ne prijave kazneno, nego da sve ostane na prekršaju drskog ponašanja. Valja još jednom napomenuti da su napadači istrenirani MMA borci. To sud u kaznenim postupcima inače uzima kao otegotnu okolnost, no preduvjet je, naravno, da napadači budu kazneno prijavljeni, što u ovom slučaju i dalje visi u zraku.

Policija o događaju uopće nije obavijestila Državno odvjetništvo

Policija, podsjetimo, o događaju na Platku uopće nije obavijestila Državno odvjetništvo. 

"Možemo potvrditi da Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci od policije nije zaprimilo ni kaznenu prijavu ni obavijest o tom događaju. Nastavno na današnje priopćenje Policijske uprave primorsko-goranske u kojem se navodi da je u tijeku kriminalističko istraživanje nakon kojeg će biti podnesene odgovarajuće prijave, ovo državno odvjetništvo će po primitku prijava poduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti", rekla je za Index glasnogovornica i zamjenica ODO-a Rijeka Sanja Šimac.

Županijsko državno odvjetništvo je primilo prijavu vezano za postupanje policije i Općinskog državnog odvjetništva u ovom slučaju

Inače, i u slučaju da policija na kraju doista ne podigne kaznenu prijavu protiv trojice napadača, to može učiniti Državno odvjetništvo koje će se očito morati baviti ovim slučajem. Kako doznajemo, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci primilo je prijavu vezano za postupanje kako policije tako i DORH-a, u ovom slučaju.

U prijavi se, kako doznajemo, traži da se preispita je li policija obavijestila Općinsko državno odvjetništvo budući da se u ovakvim slučajevima provode konzultacije između policije i DORH-a, te da se preispita je li došlo i do propusta u Općinskom državnom odvjetništvu. U prijavi se navodi da postoje osnove sumnje u nezakonito postupanje ovlaštenih službenih osoba.

Prijava je podnesena i unutrašnjoj kontroli MUP-a.

Pročitajte više