Lažna rehabilitacija: Vlasnik poliklinike i tajnik Hvidre oštetili Grad Split za 100 tisuća eura

Ilustracija: 123rf

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv fizijatra dr. Smiljana Grgureva, vlasnika nekoliko poliklinika i bivšeg tajnika i člana predsjedništva splitske Hvidre Nenada Tomića. Terete ih za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave i štetu u proračunu Grada Splita od 766 tisuća kuna.

U inkriminiranom razdoblju od 2005. do listopada 2014. godine zaključili su ugovore pružanja usluga fizikalne medicinske rehabilitacije za ratne vojne invalide, troškove je po obavljenim uslugama i ispostavljenim računima plaćao Grad Split, no problem je ispao što su naplaćene usluge koje, kako je utvrđeno u istrazi, nisu izvršene.

Umrle poslali na rehabilitaciju?!

U optužnici se navodi da je tajnik Tomić do kraja travnja 2008. godine dostavljao podatke o osobama od kojih su neki umrli ranije, dok je dr. Grgurev ispostavljao račune na imena pojedinaca sa specificiranim uslugama i cijenom koje je tajnik Hvidre na poleđini ovjeravao potpisom i pečatom udruge kao da su usluge obavljene, iako su okrivljenici bili svjesni da usluge osobama na koje računi glase, nisu pružene.

Od travnja 2008. godine, Tomić je Gradu Splitu podnosio zamolbe za odobrenje pružanja usluga rehabilitacije ne izvješčujući o tome osobe za koje takve usluge traži. Zaključcima je odobreno korištenje ugovorenih usluga sukladno zamolbama koje je Grad Split uz popis osoba dostavljao dr. Grgurevu i njegovim poliklinikama. Ovaj je, pak, ispostavljao račune neistinito navodeći da su pružene navedene usluge imenovanim osobama.

Hvidra: Tajnik je suspendiran, a nezakonitosti prijavljene

Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre, za Index kaže da su odmah po saznanjima o nepravilnostima sve prijavili nadležnoj policijskoj postaji.

"Tajnik je suspendiran, a mi smo kao udruga podnijeli kaznenu prijavu. Hvidra Split u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, podržava rad državnih tijela i institucija kako bi se utvrdila objektivna istina", kazao nam je Tomasović. 

Pročitajte više