Lažne dojave o bombama u Srbiji stigle iz inozemstva, čekaju se uhićenja

Ilustracija: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

POSLJEDNJIH tjedana su se nizale dojave o postavljenim bombama diljem Srbije, a i jučer je zbog par anonimnih prijetnji došlo do evakuacija. MUP Srbije je nakon višemjesečne istrage ustanovio odakle prijetnje dolaze, a radi se o nekoliko zemalja, piše Nova.rs.

Policija je zatražila pomoć Europola i Interpola te bi u narednom vremenu trebalo doći do uhićenja osumnjičenih koji se nalaze van teritorija Srbije. Policija je identificirala lokacije ukupno 19 mail adresa s kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

Utvrđeno je da je osam prijetnji stiglo iz Poljske, dvije iz Irana i Nigerije, četiri iz Gambije te po jedna iz Slovenije, Rusije i Ukrajine. 

"U cilju identifikacije pošiljatelja ovih prijetnji i njihovog procesuiranja za počinjena kaznena djela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u tijeku je međunarodna razmjena podataka ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, s nadležnim organima Švedske, Litve, Švicarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i s kompanijom Google", priopćili su iz MUP-a.

Tužiteljstvo je slučaj dojavljivanja okarakteriziralo kao čin terorizma. Samo za prijetnju terorističkim činom predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. U slučaju da osoba ostvari prijetnju, minimalna zatvorska kazna je 10 godina, a maksimalna je doživotni zatvor, piše Nova.rs.

Pročitajte više