Lažni profesor iz Bjelovara na Fejsu ogorčeno prozivao lažove i licemjere

Foto/screenshot: Pixsell/Davor Puklavec/Facebook

DRAŽEN Cvetković 17 je godina predavao latinski i povijest u dvije bjelovarske srednje škole iako nikad nije završio fakultet. Posao je dobio na temelju lažne diplome iz Graza, a otkriven je u velikoj akciji Ministarstva znanosti i obrazovanja koje provjerava diplome svih zaposlenih u sustavu. Cvetković je 12. osoba otkrivena s lažnom diplomom. 

Izbrisao profil na Facebooku

Bjelovarski lažni profesor zanimljiv je i po svojim aktivnostima na Facebooku. Jedna od stalnih njegovih tema je prozivanje lažova i licemjera, pri čemu se povremeno služi citatima iz Biblije. Bolje rečeno, služio se citatima iz Biblije jer je tijekom današnjeg jutra izbrisao svoj Facebook profil.

"Evo opet će korizma i 'VELIKI' će katolici redovno i opet prestati piti, pušiti, jesti, buljiti u ekrane, odriču se čak i fb i svakakvih bedastoća. I to je manje-više to. Ali nigdje nisam čuo da korizmi neće lagati, ogovarati, mrziti biti oholi, biti licemjeri, a još manje da će u korizmi ljubiti bližnjega svoga kao sama sebe. Nije valjda smisao korizme ne biti nekakav, nego biti netko, pravi, faca. Sapienti sat", napisao je Cvetković početkom ovogodišnje korizme. Ubacio je na koncu i malo latinskog jer ipak je ponosni nositelj lažne diplome magistra tog jezika. 

Opsjednut lažovima i licemjerima

Pomalo je ironično da čovjek koji godinama živi u laži proziva lažove, a još je ironičnije da licemjerno proziva licemjere. Poetska je pravda, pak, to što je razotkriven upravo za vrijeme korizme i što je još jednom pokušao obmanuti sustav tvrdeći da mu je prava diploma ostala u Ministarstvu unutarnjih poslova, gdje je radio prije nego što se zaposlio u Medicinskoj pa u Ekonomsko-birotehničkoj školi. 

U jednom postu citira biblijske rečenice o farizejima i pismoznancima, a u komentarima ga jedna osoba pita: "Jeste li vi ovo osobno preveli iz Vulgate na hrvatski???" i dodaje emotikon smajlija koji namiguje. Cvetković joj odgovara: "Skoro." Vulgata je, podsjećamo, prijevod Biblije s grčkog, aramejskog i hebrejskog jezika na kojem je više od 20 godina na prijelazu iz 4. u 5. stoljeće radio sv. Jeronim. 

Pita se otkud "praznomlati" u ekonomiji

Nakon prošlogodišnjih uspjeha nogometne reprezentacije Cvetković se pozabavio i stanjem obrazovanja i znanosti.

"Hrvatska je mala zemlja a ima vrhunskih sportaša, mišljenje i predrasuda je su to relativno, formalno nisko obrazovani ljudi. Ali imaju vrhunske rezultate. Paradoks je da u hrvatskoj ima stotinu i više ekonomskih škola, studija i koje čega, ali niti jednog praktičnog stručnjaka na razini nogometne reprezentacije, na primjer… no vrhunskih ekonomskih praznomlata koliko hoćete", napisao je Cvetković. Tu mu se mora priznati da zaista zna što govori. S falsificiranom je diplomom poučavao generacije učenika Ekonomske škole, i nije jedini, pa nije ni čudo što su iz takvog sustava izašli praznomlati, kako ih naziva. 

Lažne vijesti o Kolindi su mu "dobra promocija"

Cvetković je volio s vremena na vrijeme širiti i lažne vijesti uz vrlo blage ograde. Tako je prenio izmišljotinu da je Kolinda Grabar-Kitarović prodala državni avion, smanjila sebi i ministrima plaće… Ogradio se da možda nije baš sve točno, ali je ustvrdio da je to sasvim dobra promocija za Hrvatsku.

"Ljudi pokvarenog srca stručnjaci su u stvaranju zabuna, pometnji i svađa. Oni izvrću činjenice, obmanjuju, lažu, izbjegavaju preuzimanje odgovornosti, negiraju stvarnost, izmišljaju priče, zadržavaju informacije za sebe", pravednički je zavapio na Facebooku čovjek koji dijeli lažne vijesti, laže da je diplomirao, a kada je uhvaćen, bježi od odgovornosti donoseći nove falsificirane dokumente. 

Čestitao Dan učitelja

Vrhunac cinizma je ipak njegova čestitka za Dan učitelja.

"Sretan dan učitelja svima koji slave", napisao je Cvetković 5. listopada 2018. Ne znamo je li ga on sam slavio i je li sam sebi nazdravio na uspješnom višegodišnjem pretvaranju da je učitelj. Nismo primijetili da je čestitao i Dan policije na blagdan Sv. Mihovila, a mogao je jer je radio u policiji, što je za Index potvrdio ravnatelj Ekonomsko-birotehničke škole Vojislav Kranželić. Cvetković je i nositelj nagrade "Ponos Hrvatske" jer je od nasilja spašavao jednog učenika svoje škole, pri čemu je i sam dobio batina.

Pročitajte više