Lažni "prvi slučaj" svinjske gripe u Rusiji, SZO upozorava da će biti još žrtava

"Zemlje se moraju pripremiti na ozbiljniju infekciju H1N1 virusom i više smrtnih slučajeva", rekla je čelnica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan.

Dodala je kako se sada posebno mora pratiti razvoj zaraze u zapadnoj hemisferi gdje počinje zimska sezona te bi se virus mogao miješati sa običnom gripom i mutirati u smjerovima koje znanstvenici ne mogu predvidjeti, pišu svjetski mediji. 

Oko 11 tisuća zaraženih svinjskom gripom u svijetu

Po najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oboljelih od svinjske gripe u svijetu je oko 11 tisuća u 42 države dok se brojka umrlih popela na 86. Nakon kongresa te organizacije rekla je kako zemlje u razvoju trebaju ubrzano djelovati na boljem otkrivanju virusa. Upozorila je i kako je mala razlika između današnjeg petog stupnja upozorenja od pandemije i najviše šestog stupnja te zemlje moraju biti spremne na pojavu najgoreg.

Predviđa se da će uzbuna biti podignuta na višu razinu u trenutku kada se u jednoj zemlji izvan Sjeverne Amerike ozbiljnije proširi virus. Izvan tog područja bolest se ubrzano širi u Japanu, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, a na dnevnoj bazi sve više zemalja potvrđuje svoje prve slučajeve zaraze svinjskom gripom.

Lažna uzbuna u Rusiji

Danas je potvrđeno da se svinjska gripa proširila i do Rusije, gdje je zabilježen prvi slučaj virusa H1N1. Obolio je muškarac koji se nedavno vratio iz SAD-a, javlja Interfax pozivajući se na izjavu čelnika zdravstvene službe u Rusiji.

Rusko ministarstvo zdravstva danas je izvijestilo kako je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj svinjske gripe, a zaraženi muškarac je rekao kako se osjeća dobro te je na kraju ispalo da boluje samo od lakših problema sa sinusima.

"Osjećam se dobro"

Pacijent je ubrzo nakon što je potvrđena njegova dijagnoza hospitaliziran i izoliran od drugih pacijenata. Doktori potvrđuju kako je njegovo zdravstveno stanje stabilno, a ima i normalnu temperaturu.

Muškarac se u četvrtak vratio iz SAD-a u Moskvu te iako su liječnici od prvog trenutka sumnjali kako boluje od gripe, on ih je uvjeravao da mu nije ništa. "Nemam temperaturu, a daju mi nekakve injekcije. Osjećam se dobro", rekao je muškarac te dodao kako mu liječnici još nisu dijagnosticirali svinjsku gripu.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više