Le Figaro o približavanju Hrvatske EU

PITANJE ratnih zločinaca ometa Hrvatsku u ostvarenju njene želje za ulaskom u Europsku Uniju, ističe pariški Le Figaro u članku naslovljenom Europski kredo Zagreba, koji potpisuje novinarka Isabelle Lasserre.

Predstavljajući Hrvatsku kao "učenika koji je dugo služio kao uzor za balkanske zemlje", Le Figaro podsjeća na nedavni neuspjeh zabilježen u Ujedinjenim narodima kad je Carla del Ponte izrazila oštre kritike zbog nezadovoljavajuće suradnje Zagreba s Haškim tribunalom.

Predstavljajući hrvatsku ministricu za europsku integraciju kao "tipičnu predstavnicu dinamične i ambiciozne mlade Europe, kako bi rekli američki neokonzervativci " - koja je doputovala u Pariz da svoju francusku kolegicu obavijesti o naporima koje je Zagreb uložio u ispunjenju kriterija za prijem u EU - Le Figaro navodi riječi Kolinde Grabar-Kitarović da je slučaj generala Gotovine jedina prepreka na putu normalizacije odnosa Zagreba i Međunarodnog tribunala i da hrvatska strana ne zna "nalazi li se Gotovina uopće u Hrvatskoj".

Ističući da sama Carla del Ponte drži da zna gdje je odbjegli hrvatski general, Le Figaro navodi ocjenu glavne tužiteljice koja je iznijeta u izvješću podnijetom UN-u da "sve ukazuje na to da Gotovina uživa podršku jedne organizirane mreže, uključujući i državna tijela" te da su "neke europske prijestolnice" preuzele tu oštru ocjenu, posebno London, koji "zahtijeva bezpogovornu suradnju" Zagreba i Bruxelles, koji upozorava da "pregovori neće biti pokrenuti ukoliko Hrvatska ne prebaci generala u Haag".

Zagreb je ipak gotovo bez greške prevalio dionicu na putu k Europi, naglašava Le Figaro i kao primjer navodi HDZ, "pobjednika posljednjih izbora, koji je pokazao sposobnost da se pretvori u moderni i europski pokret desnoga centra".

Isti list u tekstu što je posvećen jučerašnjem njemačko-francuskom susretu na vrhu naglašava da su se francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder suglasili da bi pregovori s Hrvatskom trebali početi najkasnije u ožujku 2005. godine.

Pročitajte više