Ledeni čovjek iz Alpa otkrio tajne kamenoga doba

OKO 5300 godina nakon nasilne smrti jedan čovjek iz kamenoga doba pronađen u Alpama počeo je otkrivati svoje tajne skupini stručnjaka..

No i nakon više od desetljeća napora genetičara, botaničara i inženjera, mnoga pitanja o njegovu životu i smrti i dalje nisu riješena, a nastavljaju se širiti i glasine o smrtonosnoj kletvi bačenoj na one koji su ga pronašli.

Njemački alpinist amater Helmut Simon i njegova žena pronašli su Oetzija u planinama između Italije i Austrije, uz dolinu Oetztal.

Na prvi pogled učinilo im se da je to truplo nekoga nesretnog planinara.

Ni forenzičari nisu odmah prepoznali važnost toga otkrića: dokumentarne snimke pokazuju jednoga stručnjaka kako smrznuto tijelo iskapa komadićem drveta, a kasnije se pokazalo da je taj komadić dio mumijine drevne opreme.

Tek su nove metode poput analize DNK i analize zubne cakline dale jasniju sliku o Oetzijevu život, a genetičari iz Oxforda i Bolzana testiraju DNK da bi otkrili etničko podrijetlo ledenoga čovjeka.

"Zasad, na temelju dosadašnjih testova DNK, znamo samo da je srednjoeuropskoga podrijetla", kaže Peter Pramstaller, vođa ekipe koja istražuje podrijetlo mumije na bolzanskome institutu za genetsku medicinu.


Pročitajte više