Ledić: Odrediti vino kao prehrambeni proizvod znači - piti malo, a dobro

PRIJEDLOGOM da se vino proglasi prehrambenim proizvodom teži se za tim da se pije malo, a dobro, a alkoholizmu se kao bolesti treba suprotstaviti svim mjerama, naglasio je zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić nakon današnje pojedinačne saborske rasprave o prijedlogu zakona o vinu.

Pojedinačnu saborsku raspravu o Vladinu prijedlogu zakona o vinu obilježila su nadmudrivanja zastupnika o alkoholizmu i pitanja pridonosi li toj pošasti takav zakonski prijedlog.

Zastupnica SDP-a Snježana Biga-Friganović istaknula je kako je neprihvatljivo da se vino zakonom odredi kao poljoprivredno-prehrambeni proizvod i reklamira kao i pivo te da za takav zakonski prijedlog, ako se ne promijeni, neće glasovati. Također joj nije prihvatljivo što je Hrvatski sabor svojedobno i pivo proglasio hranom. Dodala je da je vino alkoholni proizvod, a da je alkohol jedan od najvećih ubojica u Hrvatskoj, te da je ´potpuna zabluda da se od vrhunskih vina ne može napiti i da ne izazivaju alkoholizam´.

Tomu su se usprotivili i zastupnici koalicije i oporbe koji u tzv. ´finoj kapljici´ ne vide zlo.

Prijedlogom zakona o vinu uređuje se proizvodnja, promet, prodaja i inspekcijski nadzor vina, registriranje vinograda i kažnjavanje prodaje krivotvorenih vina.

Prijedlog da se vino odredi kao poljoprivredno-prehrambeni proizvod omogućuje i njegovo reklamiranje.

Pročitajte više