Lei i Nenadu netko je upucao psa dok su šetali šumom. "Ubio ga je iz čiste obijesti"

Na fotografiji nije usmrćeni pas Ilustracija: Boris Scitar/PIXSELL

Lea Šipka i Nenad Velicki šetali su pse kod ozaljske vikendice prošlog tjedna kada im je 67-godišnjak, kojeg su prepoznali kao lovca, ustrijelio jednog psa, a Udruga za dobrobit i zaštitu životinja "Najbolji prijatelj" navodi da su česti slučajevi lovačkog odstrela ljubimaca.

Policija je tom osumnjičenom za kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te ubijanja i mučenja životinja u premetačini stana i automobila oduzela četiri lovačke puške, lovački pištolj, 758 komada streljiva raznih kalibara, koje je zakonito posjedovao, te 116 komada streljiva za koje nije posjedovao dozvolu.

Lea Šipka i Novicki ispričali su za Hinu da se nemili događaj zbio za šetnje pokraj šume i da uopće ne dvoje da je riječ lovcu. Objasnili su da je kuju Nimu pasmine Cane Corso upucao tijekom šetnje uz šumu i da se ona nije udaljavala od njih pa je ugrozio i njihove živote.

Novicki je rekao da ga je vidio kako spušta pušku nakon toga, a Šipka da je odmah potrčala za njim. "Taj čovjek mi nije ništa rekao – došla sam na par metara od njega, a onda pomislila da uistinu može i mene upucati pa sam se vratila. Bio je u odori maslinaste boje i imao je pušku – što bi bio nego lovac", rekla je Šipka.

Najavila je i podnošenje privatne tužbe protiv te osobe. "Napravit ću sve što mogu. Želim da se shvati da se ne može samo tako pucati na nečijeg ljubimca, koji se k tome šeće pokraj nas. Lako je mogao i netko od nas nastradati. Ona je imala na sebi rozu ogrlicu i nije ju mogao zamijeniti za drugu životinju. Riječ je o čistoj obijesti. Cilj je da taj čovjek više nikada ne uzme pušku u ruke", dodala je Šipka.

Lovački savez: Tek treba utvrditi je li osumnjičeni lovac

Tajnik Lovačkog saveza Karlovačke županije Robert Gorišek rekao je da se treba utvrditi je li osumnjičeni lovac. Ako jest, moguće je da stegovno odgovara, a da sankcije ovise o pojedinom društvu i mogu biti od zabrane lova krupne divljači, isključenja iz društva do nečeg trećeg. "Ako je točno da mu je oduzeto lovačko oružje, stegovne mjere društva bi realno bile suvišne", rekao je Gorišek.

Predsjednica Udruge "Najbolji prijatelj" Iva Jurčić rekla je da su na karlovačkom području samo unazad mjesec dana upucana četiri ljubimca u okolici kuće ili na šetnici uz šumu. "Nerijetko nam dolaze napuštene, upucane mačke i napušteni i upucani psi. Vlasnici nepoželjnih životinja također često prijete da će, ako ne možemo zbrinuti te životinje ili ih veterinari neće uspavati, zvati lokalnog lovca koji će 'riješiti taj njihov problem'", iznijela je Jurčić i dodala da je to čest slučaj u ruralnim sredinama i da zajednicu to treba zabrinuti.

Za neopravdano usmrćivanje i zlostavljanje životinja zakon predviđa do godine dana zatvora, odnosno do dvije ako je nedjelo počinjeno iz koristoljublja, a udruge za zaštitu životinja traže da se kazne povise.

Pročitajte više