Lesar: HDZ u panici pokušava preuzeti HRT

PREDSJEDNIK HNS-ova kluba u Hrvatskom saboru Dragutin Lesar danas je saborsku raspravu o programskom i financijskom izvješću HRT-a nazvao javnom sramotom, a HDZ prozvao da "u panici zbog pada rejtinga pokušava naplatiti PDV na RTV pristojbu i tako preuzeti HRT".

Lesar je, na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetio da je Sabor prihvatio izvješće Državnog ureda za reviziju o poslovanju HRT-a u 2001. i 2002. godini, u kojem, kaže, nije zabilježen nijedan propust u financijskom poslovanju HRT-a.

Kazao je i kako, nakon što je saborska većina odbila HRT-ova izvješća, očekuje unutarnje urušavanje Programskog vijeća.

"Neki njihovi članovi će, iz tobože moralnih razloga, podnijeti ostavke i tako izazvati urušavanje Vijeća", uvjeren je Lesar.

Dodao je i kako s velikim zanimanjem očekuje reakciju Europske pučke stranke na događaje u Saboru.

Na pitanje zašto na smjene u državnim medijima - HRT-u, Vjesniku i Slobodnoj Dalmaciji, HNS nije reagirao i 2000., Lesar je odgovorio kako se tih smjena ne sjeća, jer u njima nije sudjelovao niti ikome pomagao.

Osvrćući se na jučerašnje saborske zaključke vezane uz reviziju pretvorbe i privatizacije, Lesar je ustvrdio da je "9 HDZ-ovih zaključaka, 9 šaka pijeska u oči hrvatske javnosti".

Pojasnio je da se u zaključcima državnu reviziju ne upućuje da nastavi posao, a ništa posebno ne očekuje ni od zaključka koji Državno odvjetništvo i Hrvatski fond za privatizaciju obvezuje da ponište pretvorbu i privatizaciju tamo gdje za to ima osnove.

"Nijedno nadležno tijelo ni u jednom izvješću nije dalo nijedan primjer u kojem postoji osnova za poništenje postupka pretvorbe i privatizacije", kazao je.

Upozorio je i da su saborski klubovi, izuzev HNS-a i HSP-a, u travnju usuglasili zaključke po kojima je novi Zakon o privatizaciji, koji bi uključivao i radničko dioničarstvo, trebao izraditi sam Sabor.

U jučer donesenim zaključcima ne spominje se radničko dioničarstvo, a posao izrade novog zakona povjeren je Vladi, što pokazuje da je Sabor odustao, ne samo od daljnje revizije pretvorbe i privatizacije, nego i od radničkog dioničarstva, uvjeren je Lesar.

Pročitajte više