Agrokor dobiva novi kredit lešinarskog fonda, morat će vratiti milijardu eura

Foto: Hina, Web site: knighthead

VLASNICI Agrokorovih obveznica, predvođeni američkim fondom Knighthead Capital koji zbog špekulativnosti ulaganja u propale tvrtke nazivaju lešinarski ili strvinarski fond, ponudili su Agrokoru kredit od 480 milijuna eura. Još če biti ponuđeno 50 milijuna eura dobavljačima, pa je ukupni iznos kredita 530 milijuna eura.

No ukupno kreditni aranžman iznosit će 1,06 milijardi eura, od čega novo zaduženje iznosi 530 milijuna eura, dok je ostatak iznosa namijenjen pokrivanju starog duga.

Kredit će biti odobren tzv. roll up modelom, odnosno priznat će im se jednaki iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici, ili 3,8 posto u gotovini plativo jednom godišnje.

Od ovog kredita, kako je dogovoreno, 150 milijuna eura ide za plaćanje starog duga dobavljačima, što bi trebalo pomoći stabilizaciji njihova poslovanja.

Osim ovog kredita, dogovoren je i iznos od 50 milijuna eura za vjerovnike koji bi u tom iznosu kreditirali Agrokor u robi, ali bi imali jednake uvjete kao i financijski vjerovnici te ostvarili pravo na refinanciranje starog duga u iznosu 1:1.

Kako kažu iz Agrokora, najveći dio novog financiranja bit će iskorišten za pripremu sezone i nastavak redovnog poslovanja.

"Ovo je zadnje kreditno zaduženje Agrokora pod izvanrednom upravom kojim ćemo stvoriti potrebne preduvjete za uspješno restrukturiranje kompanije", rekao je Ante Ramljak.

Ruski Sberbank je već zbog roll up modela zatražio sudsku zabranu novog financiranja Agrokora, smatrajući ga nepravednim.

"Ovo je zadnje kreditiranje, tvrtka koja ne krene dalje bit će likvidirana"

"Mislim da je za ovih 480 milijuna eura bitno naglasiti da je još 50 milijuna eura odobreno kao robni kredit koji će upisivati dobavljači. Tako je ukupan iznos kreditnog odobrenja 530 milijuna eura. To jest, ako uzmemo onaj omjer 1 za 1, ukupni financijski aranžman je milijardu i 60 milijuna eura", rekao je Ramljak u svojoj izjavi za medije gdje je otkrio neke pojedinosti o novom zaduživanju Agrokora.

"Ovaj iznos je zadnji kreditni iznos koji je ova grupacija podigla u ovakvom obliku i ovakvom aranžmanu i mislim da je to zadnje kreditiranje koje će firme iz sustava koncerna Agrokor dobiti za normaliziranje svojeg poslovanja", dodao je.  

"Ako koja od kompanija nakon ovog financiranja ne bude i dalje imala traženu profitabilnost i mogućnost da sama opstane na tržištu, morat će ići u likvidaciju. Sada predstoji vrijeme restrukturiranja, sada predstoji vrijeme dogovora oko nagodbe s vjerovnicima i mislim da sada ulazimo u jednu mirniju fazu, fazu u kojoj ćemo morati normalizirati poslovanje kompanija, isplatiti sve svoje obaveze - prema dobavljačima prije svega i privesti ovaj dio svojemu kraju", zaključio je Ramljak.
 
Sberbanka ostala po strani
 
"Na današnjem vjerovničkom vijeću smo dobili suglasnost od četiri člana vjerovničkog vijeća, jedan član je glasao protiv ovog financijskog aranžmana, a radi se o predstavniku neosiguranih vjerovnika, predstavniku Sberbanke", rekao je Ramljak. 
 
"Međutim ja sam i dalje uvjeren i svakako bih volio da i oni pristupe ovom financiranju i ovom aranžmanu. S obzirom da smo u njega uključeni, bit će ponuđeno svim kreditorima i svim bankama da u ovome financiranju sudjeluju", dodao je.
 
Prvih 100 milijuna eura već početkom sljedećeg tjedna
 
"Prvi iznos od 100 milijuna eura trebao bi, prema očekivanjima, na račune sjesti već početkom idućeg tjedna i nakon toga, taj će iznos biti upotrijebljen za financiranje zaliha, pripremu sezona, plaćanju zakašnjelih rokova koje imamo prema dobavljačima od 10. travnja i ono što je bitno reći da, od 480 milijuna eura koje dobijemo, 150 milijuna eura bit će isplaćeno dobavljačima za stari dug. To je dug nastao prije 10. travnja", kazao je izvanredni vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. 
 
"S tim da će dobavljači imati još jednu mogućnost, a to je da će dodatnih 50 milijuna eura moći aranžirati kao kredit kroz robu i tih 50 milijuna eura će im se priznati za stari dug čime će se povući u supersenior poziciju tako da će im se na kraju uplatiti oko 100 milijuna eura", zaključio je.
 

Pročitajte više