Ljubimci u avionima uobičajena su praksa, ali sve ih više ugiba za vrijeme leta. Zašto?

Foto: Facebook

EMOCIJE koje je u SAD-u izazvala smrt francuskog buldoga na letu United Airlinesa, smještenog na zahtjev člana kabinskog osoblja u pretinac za prtljagu iznad sjedala za putnike, ponovno su potaknule brojna pitanja o prijevozu životinja, koja su sve delikatnija za zračne kompanije.

>> Stjuardesa natjerala ženu da za vrijeme leta stavi psića u pretinac za ručnu prtljagu, uginuo je

United Airlines, čiji je zrakoplov letio na liniji Houston - New York, u ponedjeljak je izrazio žaljenje zbog "tragične nesreće do koje nikada nije smjelo doći s obzirom na to da se životinje ne smiju smještati u pretinac za prtljagu" iznad putnika.

Vlasnica psa ušla je u zrakoplov s dvoje djece, od kojih je jedna bila beba, i životinjom u putnoj torbi. Zamoljena je da smjesti psa u pretinac za prtljagu, rekla je za New York Times Maggie Gremminger (30), koja je sjedila iza nje.

Letjeti s kućnim ljubimcem uobičajena je praksa. Po brojkama Ministarstva prometa američke su kompanije u 2017. prevezle pola milijuna životinja.

Sve više tragičnih slučajeva

No zadnjih mjeseci novinari izvješćuju o tragičnim sudbinama kućnih ljubimaca.

Niz incidenata usporediv je s crnim nizom United Airlinesa, jedne od glavnih američkih avio-tvrtki koja prima najviše životinja na svojim letovima. Od 138.000 životinja prevezenih 2017. godine na njezinim letovima 18 ih je uginulo, a 13 je ozlijeđeno.

Tako je u prtljažnom prostoru jednog od njezinih Boeinga 787 u travnju prošle godine uginuo veliki zec Simon.

U studenom je mlada žena, uvjerena da je u bezizlaznoj situaciji, bacila svojeg hrčka u kotlić u nužniku zračne luke, pošto su joj uskratili ulazak s ljubimcem u avion tvrtke Spirit Airlines.

Sektor zračnog prometa suočava se s porastom broja životinja koje služe kao "emocionalna podrška". Njihova prisutnost za vlasnika ima terapeutska i smirujuća svojstva. United ocjenjuje da je njihov broj porastao za 75 posto u odnosu na prošlu godinu.

Putnici su također pozvani na odgovornost i oprez.

"Putovanje avionom može biti rizično za životinje. Razmotrite alternative letu kada su životinje posrijedi", upozorila je nevladina organizacija Humane Society of the United State.

Pročitajte više