LGBT studenti opisali kako ih profesori diskriminiraju: "Rekao mi je da nisam muško"

Foto: Udruga Za pravo

STUDENTSKO-nastavnička udruga Za pravo LGBTIQA+ osoba danas je ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu organizirala prvi Rainbow Walkway. Riječ je o okupljanju u znak podrške LGBT studentima, koje ujedno obilježava i Međunarodni dan izlaska iz ormara.

Studenti su javno istaknuli svoja svjedočanstva o situacijama koje su im se dogodile na Pravnom fakultetu u kojima su se osjećali diskriminirano. Telegram je prenio neka od njihovih svjedočanstava.

"Uvijek je bilo u negativnoj konotaciji"

"Svaki put kad sam na faksu čula pričanje o bilo čemu LGBT+, uvijek je bilo u negativnoj konotaciji. To je jedan od velikih razloga zašto još nisam izašla iz ormara."

"Kada je stariji nastavnik u mojoj nazočnosti uporno isticao što znači biti pravi muškarac, poručujući mi da ja to nisam."

"Kada se na vježbama jednog predmeta profesor pokušao našaliti na temu neformalnog životnog partnerstva kao zajednice dvojice studenata koji žive u studentskom domu dulje od tri godine."

Postoje i pozitivni primjeri

Sveučilište u Zagrebu dio je mreže Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC), a tri, uključujući i ono zagrebačko, provode Rainbow Walkway. Jedna od komponenti ove mreže je i Akademija izrazite raznolikosti (Superdiversity Academy) koja treba potaknuti na prihvaćanje svih studenata i zaposlenika i njihovih različitosti. Na čelu ovog projekta na zagrebačkom Sveučilištu je dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

"U današnjoj aktivnosti naglasak je na priznavanju raznovrsnosti studenata i nastavnika, odnosno LGBT osoba na sveučilištu. Sveučilište u Corku je iniciralo da se obilježi ovaj dan tako da se na razini sveučilišta podupru oni koji su na neki način drugačiji", rekao je Koprić i dodao da je riječ o svim vrstama raznolikosti. Međutim, nisu sva svjedočanstva negativna, ima i pozitivnih primjera.

"Kad sam tek krenuo s tranzicijom, još se nisam ni outao, ali je profesorica primijetila u mom govoru da nekad koristim zamjenice drugog spola. Ukratko, pružila mi je podršku da se na predavanjima počnem izražavati u svom rodu", bilo je svjedočanstvo jednog studenta.

Pročitajte više