Libanon obilježio 30. obljetnicu rata, politička kriza još traje

Libanon je u srijedu obilježio 30. obljetnicu početka građanskog rata (19751990.), dok u zemlji još traje oštra politička kriza, bez vlade i bez izgleda da će se izbori održati u planirano vrijeme.

To je političko mrtvilo natjeralo oporbu da u inozemstvu poduzme korake radi provedbe parlamentarnih izbora prije nego krajem svibnja istekne mandat sadašnjeg parlamenta, što traži i međunarodna zajednica.

No politička kriza nije utjecala na moral stanovništva koje u velikom broju sudjeluje na proslavi 30. obljetnice libanonskog rata. Glavni dio kulturnih i sportskih svečanosti koje su počele u nedjelju pod geslom "Više nikad rata", trebao bi se održati u srijedu poslijepodne.

Nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja u atentatu 14. veljače u Bejrutu oporba je pozvala na "mirne prosvjede za neovisnost", nakon čega je Damask najavio potpuno povlačenje svojih snaga koje su Libanonu već 29 godina.

Libanonska oporba koju predvodi vođa Druza Walid Joumblatt otputovala je u Strasbourg gdje će razgovarati s predsjednikom Europskog parlamenta Josephom Borrelom o teškoćama u provedbi parlamentarnih izbora.

Drugi pripadnici oporbe upozorili su na "jače" upletanje međunarodne zajednice ukoliko se izbori odgode, što bi dovelo do produljenja mandata postojećeg saziva parlamenta gdje su u većini prosirijske snage.

Vođa prosirijskog šijitskog pokreta Hezbollaha Hassan Nasrallah pozvao je pak Francusku koju je nazvao "prijateljicom svih libanonskih stranaka" da "iskoristi svoj utjecaj kako bi promicala međulibanonski dijalog". Hezbollah je sve dosad jednako osuđivao "američko i francusko upletanje" u libanonske stvari.

Zbog razlika u prosirijskom taboru privremeni premijer Omar Karame prekinuo je u utorak pregovore o sastavljanju nove vlade, čime se dovodi u pitanje održavanje izbora u svibnju.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više