Libanonska vojska odbila uvjete terorista

LIBANONSKA vojska odbila je uvjetnu predaju terorista iz grupe Fatah al-Islam, s kojom se u palestinskom izbjegličkom kampu Nahr al-Bared bori već tri mjeseca. U borbama je dosad poginulo preko 200 ljudi, kamp je potpuno razrušen, a pitanje je kad će svemu tome doći kraj.

Shahin Shahin, čovjek koji je navodno preuzeo vodstvo nad grupom, rekao je kako je Fatah al-Islam vojsci ponudio da će se predati nekom od palestinskih vijeća u Libanonu, što je  libanonskoj državnoj novinskoj agenciji potvrdio Mohammed Hajj, glasnogovornik palestinskih pregovarača.

Ipak, vojska je odbila ponudu i zatražila bezuvjetnu predaju džihadista, iako im je obećala da će njihove obitelji biti sigurne ako polože oružje. Rečeno je da borci Fatah al-Islama predlože neki mehanizam i da će to biti riješeno.

Teroristi još uvijek kontroliraju oko 15 000 kvadratnih metara kampa, dok je vojska zauzela ostatak. Pretpostavlja se da u kampu nema više od 60 civila, i da se kod njih radi o djeci i ženama terorista.

Shanin Shanin navodno je i predložio da će se predati vojsci ako mu se obeća da se neće tražiti smrtna kazna. Izvori upućeni u pravla libanonskog pravosudnog sustava tvrde kako nitko to ne može obećati. Premijer Fouad Siniora obećao je pošteno suđenje svima koji se predaju.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više