Libanonskog "Vidovitog Milana" će Saudijci smaknuti zbog prakticiranja crne magije

AMNESTY INTERNATIONAL je pozvao kralja Saudijske Arabije Abdullaha da zaustavi smaknuće Libanonca koji je osuđen zbog čarobnjaštva.

Međunarodne organizacije za ljudska prava su osudile presudu te zatražile puštanje na slobodu Ali Hussaina Sibata, bivšeg voditelja popularne kontakt-emisije emitirane na satelitskoj televizijskoj postaji Sheherazade, čije sjedište je u Bejrutu. U svojoj je emisiji 48-godišnji otac petero djece gledateljima predviđao budućnost te davao savjete svojoj publici. Emisija mu je bila slična onoj "Vidovitog Milana" na našim prostorima.

Uhitila ga religijska policija

Odvjetnica nesretnog televizijskog voditelja, May El Khansa, rekla je da je njezina klijenta uhitila saudijska religijska policija, znana pod imenom Mutawa'een, te optužila za prakticiranje čarobnjaštva. Uhićen je kada je u svibnju 2008. godine došao u Saudijsku Arabiju kako bi slavio vjerski blagdan. U studenome 2009. godine ga je sud u Medini proglasio krivim i osudio na smrt.

Voditelj se na presudu žalio višem sudu koji je odlučio presudu nazvati "preuranjenom" i zatražiti novo suđenje na sudu koji je voditelja prvotno osudio. Tražili su od suda da bolje razmotri dokaze te donese novu presudu. Nakon novog suđenja, 10. ožujka je sud podržao svoju prvotnu presudu te je voditelj još jednom osuđen na smrt. Sibatova odvjetnica je najavila novu žalbu na ovu presudu, jer smatra kako sud nije uzeo u obzir naputak višeg suda.

Treba ga smaknuti kao primjer drugima

Nakon posljednje presude, suci koji su voditelja osudili na smrt izdali su priopćenje u kojem objašnjavaju da Sibata treba smaknuti zato što je u svojoj emisiji konstantno prakticirao crnu magiju te bi ta kazna trebala druge odvratiti od iste prakse. Slučaj se sada vraća na žalbeni sud u Meku.

Pročitajte više