Liberali "oteli" laburistima jedno mjesto u parlamentu

BRITANSKI premijer Tony Blair pretrpio je u petak prvi parlamentarni izborni poraz otkako se uspeo na vlast prije šest godina i izgubio jedno zastupničko mjesto u britanskom Donjem domu.

Sjevernolondonska izborna jedinica Brent East, čiji je laburistički zastupnik umro početkom godine, trebala je na izvanrednim izborima biti "sigurna oklada" za laburiste koji njome vladaju godinama.

Međutim, rezultati izbrojani u petak ujutro u parlament su odveli Sarah Teather, kandidatkinju liberalnih demokrata - stranke koja se žestoko protivila ratu u Iraku. Teather (29), je tako postala najmlađom zastupnicom u parlamentu, a broj zastupnika liberalnih demokrata povećala na 54.

Iako u Donjem domu laburisti imaju ogromnu većinu i ovaj im je gubitak u tom smislu nebitan, izazvat će veliku pažnju jer su laburisti prvi puta nadglasani na izborima otkako su preuzeli vlast. Posebice jer se radilo o njima prirodnoj izbornoj jedinici -urbanoj i lijevo orijentitranoj.

Poraz je stigao u atmosferi poslijeratnih prepiranja oko rata u Iraku i uz ankete koje jasno pokazuju da se povjerenje u Blaira i laburiste sve više srozava. "Nema sumnje da prolazimo kroz loše razdoblje", priznao je ministar u vladi Nick Raynsford.

Ipak, imaju dosta vremena da stvari poprave. Redoviti opći izbori na rasporedu su 2005. godine.

Pročitajte više