Libija zaprijetila "poplavom migranata" ako EU ne prizna novu islamističku vladu

Foto: Izbjeglice zadržane u luci u Tripoliju/Hina

LIBIJA je zaprijetila Europskoj uniji da će poslati "stotine tisuća" novih migranata prema Europi ako Bruxelles formalno ne prizna samoprozvanu islamističku vladu. Upozorenje je iznio glasnogovornik libijskog Nacionalnog kongresa u intervjuu za Telegraph održanom u glavnom gradu Tripoliju.

Kongres je kontrolu preuzeo prošle godine nakon borbi sa snagama odanima međunarodno priznatoj vladi i Europska unija ga ne prepoznaje kao legitimnog predstavnika vlasti.

Jamal Zubia, zadužen za odnose sa stranim medijima, kaže da Libija trenutačno troši desetke milijuna eura godišnje na sprječavanje migranata u prelasku Sredozemlja kroz centre za zadržavanje i programe repatrijacije. On je rekao da bi Kongres mogao izmijeniti politiku ako EU nastavi s odbijanjem formalnog priznanja njegove vlasti.

"Mi štitimo vrata Europe"

"Iskreno, ja sam vladu već mnogo puta savjetovao da bi trebala iznajmiti brodove i poslati ih u Europu," rekao je. "Mi štitimo vrata Europe, a Europa nas ne priznaje niti nas želi priznati. Zašto bi mi stoga ovdje zaustavljali migrante?"

Libija je već dugo veliko tranzitno čvorište za migrante iz Subsaharske Afrike, ali se situacija pogoršala uslijed bezvlašća koje je nastupilo nakon svrgavanja i ubojstva Gadafija u 2011. godini.  Između siječnja i rujna ove godine, iz Libije se preko Sredozemlja uputilo 130,000 ljudi.

"Gadafi je iznio ovu prijetnju i Europu bacio na koljena," rekao je Zubia. "Vi se morate sjetiti da vas mi štitimo. Mi ne možemo zauvijek raditi ovu ludost, trošiti puno novca na ništa".

> Gadafijevo proročanstvo: Mediteran će postati more kaosa, u Europu će krenuti milijuni izbjeglica

Pročitajte više