Libra uputila vladi prijedlog izmjena ZOR-a radi ograničenja rada nedjeljom

KLUB saborskih zastupnika Libre uputio je danas Vladi prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) po kojemu radnici ne bi smjeli raditi više od jedne nedjelje mjesečno niti više od deset nedjelja u godini.

Po Librinom prijedlogu dopune čl. 38 ZOR-a "poslodavac ne smije organizirati rad, ne smije tražiti od radnika da radi, a radnik ne smije prihvatiti rad više od jedne nedjelje mjesečno niti više od deset nedjelja u godini".

Prijedlog predviđa iznimke od navedenog ograničenja, kao što su "rad na poslovima koji su nužni zbog nemogućnosti prekidanja radnog procesa, održavanja objekata i uređaja, poslovima koji se obavljaju kao javna služba, a uz suglasnost nadležnog ministra, te sezonskim poslovima ili onima za koje je u određeno doba godine znatno povećan opseg".

U obrazloženju prijedloga, koji je potpisao predsjednik Kluba zastupnika Libre Ivo Škrabalo, stoji kako se njihovom dopunom ZOR-a štiti svakog pojedinog radnika od mogućih zahtjeva poslodavca da radi više od dopuštenog broja radnih nedjelja u mjesecu i godini.

Pročitajte više