Lički HDZ-ovac pozirao je s ustaškom zastavom. Evo što HDZ kaže o tome

Foto: Screenshot Facebook

HDZ se oglasio o svom kandidatu za predsjednika gospićkog Gradskog odbora Milanu Koliću koji se, kako je jučer Index otkrio, fotografirao s ustaškom zastavom. 

HDZ smo pitali hoće li Kolić snositi sankcije zbog tog čina i kakve te je li im prihvatljivo da se bivši HDZ-ov župan i gradonačelnik te kandidat za predsjednika HDZ-a Gospića fotografira držeći ustašku zastavu.

Reakciju HDZ-a koju potpisuje glasnogovornik te stranke Ivan Jabuka prenosimo u cijelosti. 

HDZ je malo kritizirao svog člana koji se slikao s ustaškom zastavom, ali neće ga izbaciti

"Sukladno europskim i općecivilizacijskim vrijednostima, HDZ jasno osuđuje sve totalitarne režime i zločine koju su počinjeni u njihovo ime. Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu, žrtvi hrvatskih branitelja i učenju dr. Franje Tuđmana, a nipošto ne na propalim ideologijama.

Naslikavanje uz simbole totalitarnih i zločinačkih režima, kakav je bio i onaj ustaški, potpuno je neprihvatljivo za HDZ kao modernu i europsku stranku desnog centra. Od g. Milana Kolića očekujemo da se nedvosmisleno očituje o prijepornom događaju. Ovisno o tom očitovanju mjerodavna stranačka tijela zauzet će odgovarajuće stajalište i razmotriti pitanje kandidature g. Kolića za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Grada Gospića", piše u odgovoru HDZ-a na naš upit.

HDZ-u je naslikavanje s ustaškim obilježjima dakle potpuno neprihvatljivo, ali kao sankcija za Milana Kolića spominje se tek preispitivanje njegove kandidature za šefa gospićkog HDZ-a, ali ne i izbacivanje iz stranke. 

To i ne čudi, s obzirom na to da paradiranje s ustaškim obilježjima u HDZ-u i nije tako neuobičajena pojava. 

HDZ-ovac kojem smo platili put u Bleiburg dizao desnicu pa ga osudio austrijski sud

Valja ovdje podsjetiti na nedavni slučaj Anđelka Bosančića, HDZ-ovca kojeg je austrijska policija uhitila jer je dizao desnicu u Bleiburgu. 

Taj istaknuti član dugopoljskog HDZ-a zaputio se na komemoraciju u Austriju s bivšim načelnikom i županom, a danas predsjednikom dugopoljskog ogranka stranke. Put im je platila općina, odnosno porezni obveznici. Drugim riječima, HDZ-ovom ustaši izlet na Bleiburg platili smo mi. 

"Bosančić je priznao dizanje desne ruke, ali se branio da ništa loše nije mislio. Također je naveo da je član Hrvatske demokratske zajednice, da je demokrat, lokalni dužnosnik i da je u Bleiburg stigao kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put. Po njegovu mišljenju, pjesma koju često koriste na svojim stranačkim skupovima bila je povod za sve. Na koncu je kazao kako mu je vrlo, vrlo žao zbog svega", ispričao je Bosančićev austrijski odvjetnik po službenoj dužnosti. 

HDZ-ovac koji je glasno pjevajući dizao desnicu i to unatoč upozorenjima austrijske policije, na kraju je na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu osuđen na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci zatvora.

Lički HDZ-ovac se slikao s ustaškom zastavom. Prvo nam je rekao da je to fotomontaža, a onda se ipak prisjetio da nije

Podsjetimo, kako je jučer otkrio Index, bivši gradonačelnik Gospića i donedavni ličko senjski župan te aktualni kandidat za predsjednika HDZ-a Gospić fotografirao se u Gospiću nakon finala Svjetskog nogometnog prvenstva s ustaškom zastavom. 

Na fotografiji Kolić pozira s dvije žene i dva mladića, a u rukama im je zastava s prvim bijelim poljem i ustaškim znakom. Ustaški se simbol nalazi u gornjem desnom dijelu zastave, a Kolić stoji tek nekoliko centimetara dalje. Čini se da pritom i pridržava zastavu.

Kada smo ga nazvali, Kolić je prvo kao iz topa ispalio da je riječ o fotomontaži, i to iako uopće nije vidio sliku niti je tražio dodatne informacije o njoj. Kako nam se fotografija nije učinila montiranom, Kolića smo pitali je li se moglo dogoditi da nije znao iza koje je zastave stao. 

"Nikada u životu. I podmetnuto mi je ovako da bih se ja fotografirao ispred nekog obilježja koje nije službeno obilježje Republike Hrvatske", bio je rezolutan HDZ-ovac. 

Nakon što smo mu poslali sliku Kolić nas je nazvao i ipak sve priznao. 

"To sam ja na fotografiji. Mogu vam potvrditi autentičnost. U zanosu slavlja naših sjajnih vatrenih, fotografirao sam se s mladićima i djevojkama. Išao sam u grad proslavljati i zamolili su me za slikanje. To je bilo oko ponoći", ispričao je Kolić. 

Rekao je i da nije primijetio da se radi o ustaškoj zastavi. 

"Da sam to vidio, ja se ne bih slikao s tom zastavom. Ja sam mislio da se me pitate o nečemu iz prošlosti, a to ne postoji. Fotografirao sam se s djevojkama i mladićima i mislio sam da je to hrvatska zastava. Napišite da osuđujem sve totalitarne režime, kako fašistički tako i komunistički", rekao je Kolić.

 

Pročitajte više