Liječnica: Kod djece su simptomi korone i viroza slični, ali ih je moguće razlikovati

Screenshot: Nova TV

NAKON praznika učenici će biti dva dana na online nastavi. Nataša Dragaš-Zubalj, voditeljica odjela Školske i sveučilišne medicine NZZJZ-a PGŽ-a, kaže da se širenje zaraze kod djece ne može zaustaviti, ali da se može usporiti.

"U tom periodu možemo očekivati izlaske iz samoizolacija i razredi se mogu ponovno vratiti na nastavu. Osobno nisam pobornik online nastave zbog negativnih aspekata koji mogu negativno utjecati na sve segmente života djeteta", kazala je Nataša Dragaš-Zubalj za Novu TV.

"Kod djece su češći simptomi gastrointestinalne naravi"

Dragaš-Zubalj kaže da su simptomi kod djece kao i kod odraslih - respiratorne naravi, glavobolja, kašalj...

''Međutim, kod djece su češći simptomi gastrointestinalne naravi. Nailazimo na proljev i povraćanja. U takvim situacijama možemo pomišljati da se ipak radi o koroni'', pojasnila je voditeljica odjela Školske i sveučilišne medicine i dodala da se simptomi teško razlikuju od simptoma viroza, ali da se ipak mogu razaznati.

''Izabrani liječnik, koji dobro poznaje svoju djecu i skrbnike, može dobro procijeniti je li to za dijete uobičajeno ili ne. Ukoliko postoji najmanja sumnja, dijete se naravno može uputiti na testiranje'', kazala je Dragaš-Zubalj.

Primorsko-goranska županija je u vrhu procijepljenosti djece.

''Za sada smo imali nekakvu stagnaciju, ali se bilježi porast - pogotovo zbog brojem pozitivnih i broja djece u samoizolaciji. Osobito jer neka djeca imaju druge aktivnosti i žele normalno funkcionirati i živjeti'', kazala je.

"Nismo imali veće nuspojave"

Nedoumica kod roditelja, ističe Dragaš-Zubalj, ima.

''Cjepiva su brzo došla na tržište ili možda jer su moguće nuspojave. Međutim, iz osobnog iskustva, posebno kod studenata, nismo imali veće nuspojave. Kao bol ruke, temperatura, opća malaksalost. Ništa strašno i dugotrajno'', istaknula je.

Kod cijepljenja djece od 12 godina, kaže da naravno da postoji bojazan roditelja.

''Imate roditelja koji ne žele o tome razmišljati jer žele da njihova djeca normalno žive. Kod nas, kod djece kroničara nije dominantno cijepljenje, već među zdravom. Zdrava djeca se bave aktivnostima, mogu negdje odlaziti i družiti se'', zaključila je Dragaš-Zubalj i dodala da očekuje i dalje porast cijepljenja djece.

Pročitajte više

 

Pročitajte više