KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Liječnica o pacijentima koji su bili na respiratoru: Učimo ih jesti, govoriti...

Screenshot: HRT

IAKO pritisak na bolnički sustav polako popušta, u jedinicama intenzivnog liječenja nema predaha. Osim brige za pacijente na respiratorima, liječnici i sestre pomažu i onima koji su imali sreću i uspjeli se izboriti za život, da u procesu oporavka ponovno nauče govoriti i kretati se, piše HRT.

Neki pacijenti su na intenzivnoj po tri tjedna

"Trenutno smo na odjelu za intenzivnu medicinu i u ovom času je tu osam covid-bolesnika, neki od njih u aktivnoj bolesti, neki koji su već prošli 21 dan. Tu je i trudnica koja je bolje i na terapiji je kisikom. Ovdje je i jedan pacijent koji je trenutno na dijalizi s aktivnim covidom koji je također u poboljšanju. U ovom dijelu su pacijenti koji svi zahtijevaju potporu disanjem, jedan je na terapiji kisikom, a svi drugi su na respiratoru", rekla je Nikolina Marić, internistica i intenzivistica u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.

Pacijent koji je bio na respiratoru: Imao sam 85 kila, a moja težina je bila 120-125 kg

Velimir Brglez je prije godinu dana ležao u jedinici intenzivnog liječenja na Svetom Duhu, prije toga bio je 28 dana na respiratoru i uređaju ECMO u Klinici za infektivne bolesti. Djelatnicima je poklonio sliku.

"Želim ovo uručiti za cijeli odjel. Puno hvala vama. Ovo je moj kum slikao i molio me da pomognem nekome tko mi je najviše pomagao. Probudio se na ovom odjelu točno prije godinu dana. Sestre su me polako uvele kako bih uopće shvatio gdje sam. Na staru godinu su me otpustili. Imao sam 85 kilograma, a moja težina je bila nekih 120 do 125 kilograma. Sve zdravstvene probleme koji su bili, oni su to posložili", prisjeća se Velimir.

"Evo iskreno ja sam se sva naježila sad kad sam ga vidjela na nogama, ovako popunjenog. Jer nam pacijenti dolaze izrazito kahektični, ne znaju gdje su, što se dogodilo", rekla je medicinska sestra Zdenka Grilec. Borba je teška, a oporavak dugotrajan. Predaha u ovoj jedinici intenzivnog liječenja još nema. Pacijenti su sve mlađi, dodala je liječnica Marić.

"Iznenadite se kad liječite pacijente koji su puno mlađi od vas i kad za razliku od onog prošlog i pretprošlog vala kada smo pričali s muževima i ženama i drugim članovima obitelji sad razgovaramo s roditeljima i dajemo im informacije o njihovoj djeci koja tu leže", rekla je. Uz to, ima jako puno trudnica.

Za pokrete su zaduženi fizioterapeuti

Pacijenti trebaju mnogo toga.

"Moramo ih prvo odvojiti od aparata za disanje što je vrlo mukotrpan i težak proces. Moramo ih učiti jesti, govoriti, micati se", kazala je Marić. Za pokrete su zaduženi fizioterapeuti. Sve to ide u etapama, napomenuo je fizioterapeut Andrija Poljak. Cilj je dovesti pacijente u vertikalu - da mogu sjesti, ustati i hodati.

Pročitajte više