Liječnici bez granica: U sirijskom logoru sve veći utjecaj ekstremističkih skupina

Foto: EPA

HUMANITARNA organizacija Liječnici bez granica (MSF) obznanila je da su u izbjegličkom logoru al-Hol u sjeveroistočnoj Siriji uvjeti katastrofalni. U detaljnom izvješću koje je danas objavljeno MSF kritizira nedostatak zaštite od nasilja, bezakonje i humanitarnu situaciju u kojoj su deseci tisuća bivših pristaša Islamske države i članovi njihovih obitelji.

"Između dvije vatre smo: sigurnosnih snaga i ekstremista. To je vrsta zatvora. Tu nema slobode ...", navodi se u izvješću izjava jednog stanovnika logora. Mnogi se boje da će se sigurnosni i životni uvjeti još pogoršati i da bi mogli doživotno zapeti ondje.

"Sve veći utjecaj ekstremističkih skupina u logoru"

Prema podacima UN-a, u logoru živi više od 50.000 ljudi, mnogi od njih su žene i djeca, kao i strani državljani. Humanitarna organizacija upozorava u izvješću na sve veći utjecaj ekstremističkih skupina u logoru i kritiziraju loše upravljanje kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržava SAD, nadležnih za logor. 

U izvješću se dodaje da su roditelji i skrbnici izrazili duboku zabrinutost za dobrobit i psihosocijalni razvoj svoje djece. Također se kaže na temelju iskaza njihovih pacijenata, stanovnika al-Hola i svjedočanstava njihova osoblja da ljudi u logoru nemaju mogućnost zarađivati za život te da se "i dalje drže u uvjetima nalik zatvorskim s vrlo ograničenim pristupom osnovnim službama".

Pročitajte više