Liječnici i medicinske sestre danas prosvjeduju. Što to znači za pacijente?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

ZAPOSLENI u zagrebačkom i splitskom KBC-u te dubrovačkoj bolnici održat će danas prosvjed "Pet do 12" te će nakratko obustaviti rad i okupiti se u krugu bolnice kako bi poručili vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru će se okupljenima obratiti sindikalni povjerenici u toj najvećoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj radi 5500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara te drugog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja.

Akciju organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a akcija će se u isto vrijeme, kako je najavljeno, održati i u KBC-u Split te Općoj bolnici Dubrovnik.

Kažu kako ovo može biti uvertira u štrajk

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak ističe kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju ponudu vlade za povećanje plaća.

"Radi se o mirnom okupljanju u krugu bolnica kojim želimo poručiti da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da očekujemo povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i u drugim javnim djelatnostima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i ugovorene benefite među svim javnim službama", kaže Prašnjak.

Potporu prosvjedima koji će se održati u tri zdravstvene ustanove daje i Hrvatski liječnički sindikat, čija predsjednica Renata Čulinović Čaić kaže kako liječnici mogu ako žele podržati prosvjed u vrijeme pauze.

"Liječnici koji to žele mogu podržati i sudjelovati u akciji u vrijeme pauze od 30 minuta na koju imaju zakonsko pravo. Mi smo rekli da ćemo podržati sve sindikalne akcije, ali kao sindikat zbog zakonskih zapreka ne možemo sudjelovati u njihovoj organizaciji", kazala je predsjednica HLS-a.

Zaposleni u KBC-u Split u srijedu će petnaest minuta prosvjedovati ispred središnjeg ulaza u bolnicu na Firulama, a u prosvjedu, koji će početi u 11:55, sudjelovat će sve zdravstveno i nezdravstveno osoblje, kažu sindikalni predstavnici u ustanovi.

I pred dubrovačkom bolnicom zaposlenici će se simbolično u srijedu okupiti u 11:55 i ukazati kako je krajnje vrijeme za rješavanje nagomilanih problema.

"Zaustavit ćemo naš rad na pola sata kao posljednje upozorenje pred štrajk jer pregovori ne idu u željenom smjeru", rekao je Ivan Večerin, sindikalni povjerenik sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Pregovori o plaćama nastavljaju se u petak u Ministarstvu zdravstva kada se očekuje da vlada sindikatima iznese svoj prijedlog oko povećanja plaća.

Što to znači za pacijente?

Organizatori prosvjeda pozvali su i građane da im se pridruže. Istaknuli su kako pacijenti zbog prosvjeda neće biti zakinuti jer će biti obrađeni prije ili nakon prosvjeda.

Kažu kako nije riječ o štrajku

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara u jučerašnjem priopćenju ističu kako ni u jednom trenutku nisu pozvali svoje članove ni zaposlene u zdravstvu na obustavu rada, niti svojim djelovanjem krše zakon.

"U medijima je objavljeno kako je Ministarstvo zdravstva na adrese svih bolnica u zemlji poslalo dopis u kojem se navodno pojašnjava i da se zaposlenici navedene tri bolnice koji obustave rad na najduže pola sata ne smiju okupljati jer bi u tom slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen. Dopis se, navodno, temelji na mišljenju koje je izradilo Ministarstvo rada u kojem stoji da je dnevni polusatni odmor radnika plaćen od strane poslodavca te da se temeljem te činjenice ima smatrati radnim vremenom", navodi se u priopćenju.

Sindikati takvo postupanje smatraju nedopustivim od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva zdravstva jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata kako bi se onemogućila provedba započetih aktivnosti.

Naime, ističu kako prema Zakonu o radu svaki radnik ima pravo na stanku ili pauzu na odmor od rada u trajanju od najmanje pola sata koju ima pravo koristiti kako hoće, uključujući i mogućnost da izlazi izvan ustanove odnosno prostora poslodavca i to neovisno o poslu koji obavlja.

"Dakle, poslodavac nema pravo radniku ograničiti gdje ni na koji način će koristiti svoju stanku. Dapače, sindikalni poziv bi trebalo sagledati iz posve suprotnog ugla: sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što znači na način kojim poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu", stoji u jučerašnjem priopćenju.

Pročitajte više