Liječnici među najvažnijima u suzbijanju zloporabe droga

NA SKUPU, koji se pod nazivom ´Mjesto i uloga obiteljske medicine u prevenciji i liječenju ovisnosti´ danas održava u Rijeci, stručnjaci su se složili da je uloga liječnika obiteljske medicine ključna kako bi se ostvarila nacionalna strategija suzbijanja zloporabe droga.

Na konferenciji za novinare nakon prvog dijela skupa voditelj Vladina Ureda za borbu protiv ovisnosti Ante Barbir je najavio da će županijski centri za borbu protiv ovisnosti uskoro početi djelovati pri Zavodu za javno zdravstvo.

Upozorivši na sve veću zloporabu droga, potpredsjednik Vlade Ante Simonić je istaknuo kako je potrebno da se ´u vremenu kada su srušene stare vrijednosti, a nove još nisu uspostavljene, u rješavanje problema usključi cijelo društvo´.

Predsjednik riječkog Povjerenstva za borbu protiv ovisnosti Željko Jovanović je podsjetio da je riječka Gradska uprava ove godine za prevenciju i liječenje ovisnosti potrošila 800.000 kuna. Sljedeće godine za to će se iz gradskog proračuna izdvojiti 1,2 milijuna kuna, a još 300.000 kuna dobit će Detoksikacijski odjel riječkog KBC-a.

Po riječima voditeljice Županijskoga centra za prevenciju i liječenje ovisnosti Elizabete Dadić-Hero, na riječkom je području registrirano 1400 ovisnika o drogama, od kojih je 800 ovisno o heroinu.

Pročitajte više