Liječnici prvi put u Hrvatskoj izveli endovaskularni popravak aneurizme

Screenshot: HTV

VASKULARNI kirurzi i intervencijski radiolozi u KB-u Dubrava su prvi put u Hrvatskoj izveli endovaskularni popravak aneurizme aorte, piše HRT. Radi se o minimalno invazivnom zahvatu koji smanjuje rizik od komplikacija, omogućuje brži oporavak i povratak normalnom životu.

Zahvat je izveden na 73-godišnjem pacijentu Miroslavu Majceniću. "Aneurizma aorte se napuhavala i ona je bila već veličine preko pet i pol centimetara, postojala je mogućnost da eksplodira, da pukne i gotov sam. Praktički nemam ništa, dva mala reza tu dolje i to je to. Nemam ništa, ja sam čist kao suza, a trebali su me cijelog, na sve strane rezati. To je manje-više slučajno otkriveno, na drugom pregledu se to vidjelo", ispričao je pacijent.

"Metoda znači manju opasnost za samog pacijenta"

Liječnici tvrde kako se radi o tihoj bolesti koja može biti opasna za život. Aneurizma je Majceniću zahvatila trbuh i prsište, ali liječnici su riješili problem endovaskularnim popravkom. 

"Metoda koja je omogućila da pacijenta ne izlažemo dodatnom riziku, metoda koja je znatno manje invazivna i sama kao takva donosi manje opasnosti za samog pacijenta, manje komplikacija i manji postotak smrtnog ishoda nego klasično operacijsko liječenje", naveo je dr. sc. Andrej Šitum, pročelnik Zavoda za vaskularnu i opću kirurgiju.

Postavili su fenestrirani stent graft koji se izrađuje posebno za svakog pacijenta i nakon narudžbe nema povrata. "Nakon tog proširenja vide se izlazišta svih abdominalnih ogranak aorte koji opskrbljuju jetru, slezenu, crijeva, bubrege. Jako je bilo bitno sačuvati sve te micelarne ogranke tako da budu prokrvljeni", objasnio je dr. med. Danijel Cvetko, intervencijski radiolog u KB-u Dubrava.

"Moramo učiti puno o tome"

"Po posebnoj geometriji pacijenta buše se te rupe i taj stent graft se radi ručno još uvijek, konkretno ovaj stent graft se radio u Irskoj", dodao je. Medicinske sestre su potvrdile kako je intervencijska radiologija vrlo izazovna za njih. "Moramo učiti puno o tim materijalima, o zahvatima, moramo biti u korak ali mi smo kao tim uvijek spremni na nove izazove", poručila je medicinska sestra Silvija Šušković.

"Bilo je pitanje trenutka kad ćemo biti prvi, ali puno toga se radi, vidim i ishod je super tako da sve skupa je jako dobro", zaključila je njena kolegica Zorica Cingel.
 

Pročitajte više