Liječnici u Srbiji pacijentima prepisivali goleme količine citostatika kako bi od farmaceuta izmuzli mito

JAVNOST u Srbiji danas ne skriva šok i nevjericu zbog uhićenja sedam uglednih liječnika i farmaceuta, kojima je policija zakucala na vrata zbog sumnje da su manipulacijom citostaticima od farmaceutkih kuća uzeli oko milijun eura mita.

Na temelju optužbi da su pacijentima oboljelima od različitih vrsta karcinoma prepisivali veće količine citostatika kako bi zbog povećane potrošnje lijekova od farmaceuta uzimali mito, u srijedu su uhićeni ravnatelj Instituta za onkolgiju i radiologiju Nenad Borojević, njegov zamjenik Zoran Tomašević, ravnatelj odjela pedijatrije Zoran Bekić i načelnica ljekarne u sklopu bolnice Ivana Popović. Oni su osumnjičeni da su pacijentima oboljelima od raka, među kojima je bilo i djece, propisivali jače i veće doze lijekova kako bi uzeli mito, prenosi srpski Press.

U istoj su akciji uhićeni i direktor famaceutske tvrtke Roche Srbija Vojislav Petrović, direktor tvrtke Farma Swisse Andrej Soretić i menadžer tvrtke Astra Zeneka Predrag Marinković, koje se tereti da su liječnicima davali mito kako bi propisivali njihove lijekove. Svima je određen pritvor od 48 sati, a kako se akcija nastavlja, mogu se očekivati nova uhićenja.

Hladnokrvo prepisivali velike količine citostatika i za to tražili novac

Srpski ministar policije Ivica Dačić tamošnjim je medijima izjavio da su svi osumnjičeni da su pacijentima preisivali veće i jače doze lijekova od onih koje su im stvarno bile potrebne kako bi potrošnja citostatika bila veća i kako bi oni dobili više novca. Oni su prilikom nabave lijekova za potrebe instituta tražili i dobivali novac od predstavnika farmaceutskih kuća kako bi naručivali i kupovali upravo njihove proizvode, objasnio je Dačić.

"Uhićeni su, na temelju prethodnog dogovora s predstavnicima određenih farmaceutskih kompanija, uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike, koji su nabavljani preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na taj način su direktno utjecali na povećanu potrošnju citostatika tih farmaceutskih kompanija, a za to su zahtijevali i od kompanija dobivali novac", potvrdila je policija.

Predstavnica srpske podružnice farmaceutske kompanije Roche Dragana Nikolić medijima je potvrdila da je njihov ured u Beogradu pod istragom te da će predstavnici tvrtke surađivati s policijom i uredom tužitelja kako bi omogućili prikupljanje potrebnih informacija vezanih uz ovaj slučaj.

 

Pročitajte više