Liječnici više ne preporučuju aspirin kao preventivu srčanom i moždanom udaru

Foto: 123rf

AKO ste zdrava, starija osoba koja traži načine kako smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, nemojte se latiti već uvriježene liječničke preporuke – male dnevne doze aspirina, piše CNN.

Naime, zdravstveni stručnjaci Američke udruge za srce i Američkog kardiološkog koledža više ne preporučuju aspirin starijim osobama kao preventivu za srčani udar ako te osobe nemaju visok rizik od ili postojeće oboljenje srca.

Liječnici bi trebali pripaziti

Prema smjernicama spomenutih organizacija, liječnici mogu razmotriti aspirin za neke starije visokorizične pacijente, kao što su oni koji imaju problema s kolesterolom ili razinama šećera u krvi, sve dok ne postoji povećan rizik za unutarnje krvarenje. No smjernice ne preporučuju uporabu lijekova protiv zgrušavanja krvi, poput aspirina, za svaku životnu dob.

"Liječnici bi trebali paziti kada propisuju aspirin pacijentima kojima nisu dijagnosticirane bolesti krvožilnog sustava“, rekao je kardiolog Roger Blumenthal sa Sveučilišta John Hopkins. "Mnogo je važnije od preporučivanja aspirina poboljšati životne navike te kontrolirati krvni tlak i kolesterol."

Povećani rizik od unutarnjeg krvarenja

Korištenje aspirina u mlađim dobnim skupinama "sada je preporuka klase 2b", rekao je kardiolog Kevin Campbell iz Sjeverne Karoline, "što znači da to nije nužno najbolji način djelovanja".

Naime, prema najnovijim studijama, uzimanje malih dnevnih doza aspirina u najboljem je slučaju gubitak novca za zdrave starije osobe, a u najgorem može povećati rizik od unutarnjeg krvarenja i ranije smrti.

Pročitajte više