Liječnicima krivima za smrt bebe u Petrovoj prijeti trajna suspenzija

STRUČNO povjerenstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi utvrdilo je da je troje liječnika iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, koji su primili i medicinski obradili rodilju čije je novorođenče umrlo 11. svibnja, učinilo stručnu pogrešku jer nisu odmah napravili predviđeni porod carskim rezom, kada je postojala realna šansa da se dijete rodi živo i neoštećeno.

U priopćenju Ministarstva zdravstva ističe se da je nakon saznanja o mogućim propustima zdravstvenih radnika prilikom poroda rodilje A.F.N zdravstvena inspekcija Ministarstva obavila 16. svibnja zdravstveno-inspekcijski nadzor u Petrovoj i 18. svibnja u privatnoj ginekološkoj poliklinici u kojoj je rodilja kontrolirala trudnoću.

Na temelju uvida u dostupnu medicinsku dokumentaciju i izjave zdravstvenih radnika, povjerenstvo je donijelo stručno mišljenje da je u postupku zdravstvenih radnika dr. Mihajla Streleca, dr. Alberta Despota i dr. Vladimira Janđela, koji su 11. svibnja tijekom dežurstva primili, medicinski obradili i pratili rodilju, utvrđena stručna greška jer je "trebalo odmah po odluci donesenoj u 19.45 sati pristupiti izvršenju carskog reza kada je postojala realna šansa da se porodi živo i neoštećeno novorođenče".

Ministar zdravstva Neven Ljubičić izjavio je Hini da će nalaz povjerenstva biti poslan ravnatelju KBC-a Zagreb Željku Reineru i Predstojniku Klinike u Petrovoj Ivanu Kuvačiću kako bi protiv odgovornih bile poduzete disciplinske mjere, odnosno suspenzija s radnih mjesta do okončanja sudskog postupka i disciplinskog postupka.

Ministarstvo zdravstva zatražit će pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom Hrvaske liječničke komore (HLK) te uputiti nalaz na daljnje postupanje u MUP.

Predsjednik HLK-a Hrvoje Minigo izjavio je Hini kako je Komora zainteresirana da se cijeli slučaj ispita i donese pravedna sudska presuda, jer je ona treba štititi ugled liječnika, ali ne skrivajući njihove pogreške.

"Ako se tijekom postupka dokaže da je riječ o teškoj disciplinskoj povredi, Časni sud može primijeniti mjeru privremenog ili trajnog oduzimanja liječničke licence", kaže Minigo.

Po podacima HLK-a, dosad je licenca zbog stručne pogreške trajno oduzeta samo u jednom slučaju. Sud može donijeti i odluku o privremenom oduzimanju licenci, na jedan, tri, šest ili više mjeseci, ovisno o težini prijestupa.

Pročitajte više