Liječnički sindikat zahvaljuje pacijentima na razumijevanju

HRVATSKI liječnički sindikat, koji štrajka već 27. dan, zahvalio je danas na razumijevanju svim pacijentima koji su shvatili i prihvatili prave razloge liječničkog štrajka te ih zamolio za ´još malo strpljenja´.

Štrajk liječnika nije usmjeren protiv pacijenata, ističe sindikat u priopćenju u povodu Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava u utorak, 11. veljače.

Sustav zdravstva godinama se urušava, što se izravno odražava na zdravlje pacijenata, a minimalnim izdvajanjem za zdravstvo onemogućena je kvalitetna zdravstvena zaštita.

Stoga je cilj štrajka zaštita prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, tvrdi sindikat.

Ne možemo preuzeti odgovornost za živote i zdravlje ljudi kada se sustavno umanjuju problemi, a provodi netransparentna i nedovoljno pripremljena reforma zdravstva, čiji se učinci vide samo u smanjenju broja kreveta u bolnicama, ukidanju pojedinih odjela, produživanju lista čekanja, ukidanju prava na bolovanje administrativnim mjerama itd.

U svrhu zaštite prava pacijenata, liječnici traže rad do 206 sati mjesečno, odnosno 30 sati prekovremenog rada, a sve ostalo je prisilni rad koji izravno ugrožava zdravlje i život pacijenata zbog premora i iscrpljenosti liječnika, ističe se u priopćenju.

Pročitajte više