Liječnik iz KB-a Dubrava: Bolesnici su oko 6 godina stariji nego u ranijim valovima

Screenshot: HRT

JUČER su se pojavile krive informacije da se od danas neće moći liječniku bez covid-potvrde i negativnog testa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objasnio je da se mjera ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini.

Prof. dr. sc. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, za HTV je jučer objasnio kako će biti u bolnicama.

"Ništa se ne mijenja, svi pacijenti koji su trebali pratnju u bolnici (pri porodu, kod djece koja ostaju u bolnici), oni koji su i prije trebali imati covid-potvrde ili negativni bris, trebaju imati i dalje. Za ostale pacijente ništa se ne mijenja, pacijenti koji dolaze na kontrolne preglede ili u hitnu službu dolaze kao i do sada", rekao je.

Govoreći o situaciji u bolnici, Tomo Lucijanić, voditelj Respiracijskog centra KB-a Dubrava, kaže: "Primijetili smo da se sada već radi o starijim bolesnicima. Prosjek dobi je za 6 godina veći nego u ranijim valovima i iznosi oko 73 godine."

"Među novozaraženima velik je broj učenika. Trenutno ih je više od 13.600, a prema procjenama Ministarstva obrazovanja u samoizolaciji ih je oko 30 tisuća. Pozitivno je i oko dvije tisuće učitelja. Budući da je zbog toga sve teže organizirati nastavu - mijenjaju se pravila. Kod kuće će, kada se počne primjenjivati novi model - ostajati samo zaraženi. Dakle, ukida se samoizolacija, a uvodi se redovito brzo testiranje učenika", rekao je jučer Vagić.

Pročitajte više