Liječnik iz Zarazne otkriva kako ljude skidaju s respiratora

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

MARKO KUTLEŠA pročelnik je Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i voditelj tima koji se u aktualnoj epidemiji koronavirusa bori za život najteže oboljelih pacijenata, onih stavljenih na respirator.

U razgovoru za Novi list objasnio je kako funkcioniraju respiratori i kako se liječe oboljeli.

Kutleša je otkrio kako je dosad respirator trebao samo jedan oboljeli koji je do koronavirusa bio potpuno zdrav, dok su svi ostali imali problema s debljinom ili astmom.

"Respirator je potreban kad pluća ne mogu više dostaviti dovoljno kisika u krv jer su ispunjena tekućinom i upalom. Onda respirator to uspijeva. Kisik koji mi dišemo je možda 21 posto, a na respirator se može staviti 100 posto, dakle dišete sam kisik. Može se i povećati tlakove tako da se pluća otvore, što čovjek ne može postići svojim disanjem koje radi na principu negativnog tlaka", opisuje Kutleša te dodaje kako su pacijenti na respiratoru najmanje 14 dana.

"Izgleda im kao da su ih izvanzemaljci oteli"

Otkriva i kako svi pacijenti na respiratoru primaju lijekove protiv bolova i lijekove da budu sedirani dok im se pluća ne počnu oporavljati.

"Onda ih se počne buditi, i to polako, ne naglo. Kad se razbude i budu u kontaktu, objasni im se što je bilo. Naravno da su oni svi izbezumljeni jer smo svi mi odjeveni potpuno u skafandere. Oni se jadni probude i izgleda im kao da su ih izvanzemaljci oteli. Tako da je to sigurno njima veliki stres, ali pokušavamo im objasniti, umiriti ih", opisuje liječnik.

Kada se treba javiti liječniku?

"Ova bolest nije takva da će vam se stanje pogoršati u roku od nekoliko sati. To je bolest koja polako urušava. Kad osjetite da više kašljete, da teže dišete, javite se liječniku", kaže Kutleša.

Pročitajte više