Lijek protiv ćelavosti na vidiku: Znanstvenici otkrili "vukodlakov" gen

ZNANSTVENICI su otkrili "vukodlakov" gen koji uzrokuje pojačan rast dlaka po čitavom tijelu te tvrde da bi ovo otkriće naposljetku moglo dovesti do lijeka za ćelavost, javlja Daily Mail.

Uspjeli su "ući u trag" genetskom poremećaju koji je odgovoran za stanje koje se zove hipertrihoza, poznata kao vukodlakov sindrom, koju karakterizira gust rast dlaka po licu i torzu. Tvrde kako je moguće proizvesti lijekove koji bi proizveli sličnu gensku mutaciju, uz pomoć koje bi se pospješio rast dlaka na "ogoljenim" područjima.

Naravno, taj bi proces mogao trajati godinama. Najveći problem im predstavlja kako postići selektivni rast dlaka na ćelavim područjima, bez da izazovu pretjeran rast dlaka na ostatku tijela.

Inače, vukodlakov sindrom je vrlo rijetka pojava pa je zabilježeno samo 50 takvih slučajeva u zadnjih 300 godina. Jedan od njih odnosi se i na 11-godišnju Tajlanđanku Supatru Sasuphan, koje je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdlakavije dijete na svijetu. Iako kod žena ova bolest izaziva pojačan rast dlaka na manjim sektorima tijela, Supatri je cijelo lice prekriveno dlakama.

Kod muškaraca ovaj sindrom izaziva čak i dlakavost očnih kapaka.

Pročitajte više