Lijek protiv epilepsije pomaže liječenju ovisnosti o alkoholu

ZANSTVENICI su u petak objavili da lijek protiv epilepsije značajno smanjuje želju za alkoholom.

Topiromate, kojeg tvrtka JohnsonandJohnson proizvodi pod nazivom Topomax, od 1996. godine u SAD-u koriste pacijenti koji pate od napadaja epilepsije.

No, stručnjaci Zdravstveno-znanstvenog centra u San Antoniju u Teksasu, objavili su da taj lijek potiče suzdržavanje od alkohola.

"Svih 150 pacijenta u kliničkom istraživanju bili su teški alkoholičari", rekao je profesor Bankhole Johnson, voditelj Odjela za ovisnost o alkoholu i drogama.

Istraživanjem su obuhvaćeni muškarci koji su pili više od pet i žene više od četiri pića dnevno. Polovici je dan lijek, a polovici placebo u razdoblju od tri mjeseca.

"Pacijenti koji su uzimali topiramate šest puta češće apstiniraju mjesec dana tijekom tromjesečnog istraživanja od onih koji su uzimali placebo".

"U istom je razdoblju četiri puta vjerojatnije da će oni koji su tri mjeseca uzimali placebo mjesec dana posezati za alkoholom", dodao je Johsnon.

Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su uzimali lijek do kraja istraživanja pili dnevno tri pića manje od onih koji su uzimali placebo. Također su smanjili broj dana opijanja alkoholom za 27,6 posto i povećali broj dana apstinencije za 26,2 posto.

(Hina) bis bcav

Pročitajte više