Lijepa priča nedjeljom: Kad već neće država, hrvatsko školstvo modernizira Nenad Bakić

Foto: Croatian Makers

KAD već država nije u stanju modernizirati školstvo i pripremiti mlade za život u 21. stoljeću, usprkos milijardama koje godišnje ulaže u obrazovanje, taj zadatak na sebe je preuzeo poduzetnik Nenad Bakić, čiji projekt robotike u školama nije stao ni za vrijeme ljetnih praznika.

Nakon što je završila Croatian Makers liga, koja se održavala u školama diljem Hrvatske i u sklopu koje je Bakićev Institut za razvoj i inovativnost mladih donirao oko 1200 robota u 220 škola, nastavak te priče organizirali su kroz projekt STEM auto.

Bakić: Htjeli smo doći u manje sredine

Cilj je bio doprijeti do djece koja nisu imala priliku sudjelovati u Ligi. STEM je akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering i mathematics odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Croatian Makers u pokretu, odnosno STEM auto, zamišljen je kao moderni "bibliobus" i namijenjen je manjim mjestima, pa i selima čije ustanove do sada nisu sudjelovale u Croatian Makers ligi.



"Naša Croatian Makers liga je izuzetno popularna, s 220 uključenih institucija, uglavnom osnovnih škola, i oko 4.000 djece. Međutim, u manjim sredinama nastavnici i drugi koji rade s djecom često nisu ni svjesni koliko je lako ući u robotiku, pogotovo uz sve materijale i edukacije koje im pružamo.

Stoga smo tijekom ljetnih praznika htjeli doći upravo u manje razvijene krajeve, pa time i siromašnije gdje djeca imaju manje mogućnosti otići na ljetovanje, popularizirati robotiku i tako katalizirati njihovo uključivanje u Ligu koju od jeseni proširujemo. Fokusirali smo se većinom na Slavoniju, a iako smo bili vrlo ambiciozni, uspjeh je premašio naša očekivanja", kaže za Index Nenad Bakić.

STEM auto održao 44 radionice sa 630 polaznika

STEM auta je četiri tjedna prolazio kontinentalnom Hrvatskom, uglavnom manje razvijenim dijelovima, a najviše Slavonijom, te su održali 44 radionice u kojima je sudjelovalo oko 630 djece.

Njihov put krenuo je u Glini, gdje je održana prva radionica, a zadnja postaja je bio Slavonski Brod. Tamo ih je posjetio i britanski veleposlanik Nj.E. Andrew Stuart Dalgleish, koji je tom prilikom odigrao utakmicu "robo" nogometa sa sudionicima te se i sam se upoznao s jednostavnošću programiranja robota.

Put koji je tijekom ljeta prešao STEM auto


Institut za razvoj i inovativnost mladih, koji stoji iza cijele priče, privatno je financirana udruga koju su osnovali Nenad i Rujana Bakić. Misija mu je, kako kažu, sadržana u imenu, a polazi od uvida da je mentalni procjep između razvijenog svijeta i Hrvatske sve dublji, ali ga je u doba otvorenih i dostupnih tehnologija i medija sve lakše preskočiti.

Kao glavnu platformu za razvoj mladih Institut vidi u robotici i automatici, koje su postale vrlo dostupne.

Robotika i automatika, smatraju u Institutu, idealni su alati i za ulazak u svijet programiranja i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno.
Ipak, svoj glavni doprinos društvu vide u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost.

Pročitajte više