Lina Budak: Moje zdravstveno stanje je jako loše, hitno mi je potrebna kemoterapija

Screenshot: N1Info

LINA BUDAK gostovala je na N1 televiziji u Točki na tjedan.

> Donosimo intervju sa Zagrepčankom. Liječnici joj sedam mjeseci nisu rekli da ima rak

 Intervju sa ženom kojoj liječnici sedam mjeseci nisu rekli da ima rak

Veliki intervju sa ženom kojoj liječnici sedam mjeseci nisu rekli da ima rak. Intervju pogledajte ovdje: https://tinyurl.com/4adynvdk

Objavljuje Index.hr u Četvrtak, 16. veljače 2023.

Kako komentira izjavu Beroša da ima druge motive?

Ja sam zaprepaštena ovako drskim i bezobraznim odgovorom, pozivam Beroša da jasno kaže kakve ja to prikrivene motive imam.

Podsjetit ću da sam ja Berošu pisala u prosincu 2022. godine. Napisala sam da mi vrijeme curi i da ovo činim sa željom da se nikad nikome više ne dogodi ova strahota koja se dogodila meni. To sam napisala ministru prije više od dva mjeseca i do danas nisam dobila odgovor.

Ne znam je li Beroš pročitao moju pritužbu. Nadam se da institucije koje plaćamo čitaju naše pritužbe jer nikakav odgovor nisam dobila u odnosu na tu pritužbu. Dobila sam prije dva dana jedan e-mail u kojem vidim da je započet inspekcijski nadzor vezan uz drugi dio pritužbe koji sam poslala 13. veljače.

Je li vam bilo teško istupiti u javnost?

Moj motiv je moje zdravlje koje je upropašteno propustima Klinike za tumore. Ja se 10 punih mjeseci ne liječim, tek sam prije tri tjedna operirana. 

Moj karcinom je u trećem stadiju, tumor se višestruko povećao, moje zdravstveno stanje je jako loše, meni je potrebna hitna kemoterapija.

Ja sam zgrožena noćnim mailom predstojnika Klinike za onkologiju, gospodina Pleštine.

Ovo je mail koji je zamjenik šefa Rebra pisao ženi koja ima rak sinoć u 1 ujutro. "Ja bih kirurgu koji sat i 20 minuta priča s pacijentom - dao otkaz", piše, između ostalog.

Objavljuje Index VijestiPetak, 17. veljače 2023.

Što sada?

U moj slučaj se uključila pučka pravobraniteljica.

Želim pohvaliti i sjajne ljude iz HALMED-a kod kojih sam provjeravala postoji li kemoterapija u Hrvatskoj kako mi preporučuje njemački liječnik. Na moj mail vrlo sam brzo dobila odgovor da postoji takva terapija u Hrvatskoj.

Čim sam dobila mail poslala sam je njemačkom kirurgu i pitala odgovaraju li sastojci tih svih lijekova preporučenoj kemoterapiji i on je rekao da da. Odgovorio mi je u roku dva sata.

Nakon toga sam se obratila doktoru Pleštini, šefu onkologije na Rebru, koji mi je u noćnom mailu napisao da lijekovi jesu dostupni, ali da ne rade iz tuđe recepture. Pa to nije tuđa receptura! To je receptura za moje stanje, univerzitetske klinike u Muehnenu. Postoji univerzalno liječenje, postoji protokol za liječenje, za liječenje takvog stanja kakvo je moje.

Ima li kaznenog djela?

Smatram da je nemoguće da osoba koja vodi Kliniku za onkologiju nakon ovakvog pisma ostane na toj poziciji. Podsjetila bih i pozvala državno odvjetništvo i gospođu Hrvoj Šipek da provjeri ima li u mom slučaju elemenata kaznenog djela kaznenog djela nesavjesnog liječenja i kaznenog djela nepružanja pomoći u hitnim stanjima.

Htjela bih istaknuti da mi se čini da bi ravnatelj KBC Sestre milosrdnice sada trebao biti žrtveno janje jer mi se ispričao pismenim putem u prosincu.

***

Cijeli intervju Indexovog Ilka Ćimića s Linom Budak pogledajte ovdje

Kronologija

Pročitajte više