Lina Budak prvu kemoterapiju primila u Münchenu: "Ovo je odmazda sustava prema meni"

Foto: Index.hr

LINA BUDAK primila je prvu kemoterapiju, i to ne u Hrvatskoj, već u Njemačkoj. Kaže nam da je nastavila liječenje u Sveučilišnoj klinici u Münchenu te da se radi o odmazdi hrvatskog zdravstvenog sustava prema njoj.

"Razlog tome je što mi se do danas ni dr. Pleština s Rebra ni ministar zdravstva Vili Beroš nisu ispričali zbog uskrate prava na hitnu medicinsku pomoć, odnosno nisu mi omogućili hitno primanje propisane kemoterapije", kaže Budak u izjavi za Index.  

>> Donosimo intervju sa Zagrepčankom. Liječnici joj sedam mjeseci nisu rekli da ima rak

>> Veliko izvješće: Hrvatska ima drugu najvišu smrtnost od raka u EU. Sustav je pun mana

>> Beroš: Uvest ćemo promjenu za nalaze nakon slučaja Line Budak

Podsjetimo, slučaj Line Budak, o kojem je prvi pisao Index, a kojoj je zbog propusta u liječenju ozbiljno narušeno zdravlje i ugrožen život, potvrdio je još jednom zašto se po stopi smrtnosti od raka Hrvatska nalazi na drugom mjestu među državama članicama EU.

Tko obavještava pacijente o rezultatima nalaza? 

Naime, Budak boluje od karcinoma dojke, a ključan nalaz, koji ukazuje na tešku malignu bolest, bio joj je uskraćen punih sedam mjeseci. Lini Budak nije bio dostupan nalaz PHD-a (rezultat biopsije). Taj nalaz ne izdaje se pacijentima na ruke, već isključivo u sklopu specijalističkog kontrolnog pregleda. 

Na specijalistički pregled Budak se javila sedam mjeseci kasnije, odnosno kada je završila sve pretrage na koje ju je poslao specijalist. Kirurg Andrej Roth ističe kako se u njegovoj ambulanti obavi mjesečno više od 300 pregleda i da njegov opis posla ne uključuje i pojedinačnu provjeru svake pacijentice o statusu obavljanja svih preporučenih pretraga niti je njegova dužnost da pacijente o tim rezultatima obavještava. 

Sedam ključnih mjeseci kasnilo liječenje 

Sedam ključnih mjeseci kasnilo je liječenje ove bolesti, za koju je ključno vrijeme reakcije, odnosno što raniji početak liječenja. Zbog izgubljenog vremena te činjenice da nije dobila nikakvu terapiju, kao i toga da joj nije propisano liječenje, Budak se odlučila na operativni zahvat u Njemačkoj. 

Ondje joj je odmah propisana terapija te je hitno, krajem siječnja ove godine, odrađen operativni zahvat odstranjivanja dojke, odnosno mastektomija. Po povratku u Hrvatsku zatražila je hitan nastavak liječenja te termin za kemoterapiju. Zbog svega što se događalo, odlučila se opet na odlazak u Njemačku.  

"Do danas me ministar Beroš nije primio ni na razgovor, iako sam to od njega zahtijevala dopisom od 13. veljače ove godine. Paralelno s uskratom prava na propisanu kemoterapiju, HZZO mi je odbio dati prethodno odobrenje za primanje kemoterapije u Njemačkoj i prisilio me da sama snosim troškove svog liječenja u inozemstvu, iako sam državljanka RH, iako sam osiguranica HZZO-a te iako svaki mjesec uredno plaćam doprinose za zdravstveno osiguranje, kao i dopunsko osiguranje", ističe Budak u izjavi za Index. 

Odmazda zdravstvenog sustava

Kako nam kaže, iako se radi o potencijalnim kaznenim djelima nesavjesnog liječenja i nepružanja medicinske pomoći u hitnim stanjima, nema informacije da se ijedna od nadležnih institucija bavi njenim slučajem.

"Dakle, hrvatsko zdravstvo mi odbija dati lijek koji mi može pomoći, odnosno kemoterapiju propisanu po njemačkim liječnicima, a pri tome mi uskraćuje i pravo da se liječim vani. Zaključujem da me, nakon što mi je hrvatski zdravstveni sustav svojim grubim propustom i nemarom upropastio zdravlje, sada kažnjava uskratom davanja propisane kemoterapije, ali i uskratom prava da se liječim vani. To predstavlja odmazdu zdravstvenog sustava na po meni javno objavljenu pritužbu ministru od 8. prosinca 2022. godine na koju do danas nisam dobila odgovor", ističe Budak u razgovoru za Index. 

Kako naglašava, ona je žrtva sistema i pojedinaca koji su nedorasli pozicijama na koje su postavljeni i kojima je potpuno svejedno što će joj, jednom kada oni odu sa svojih funkcija, sva počinjena šteta morati biti nadoknađena iz sredstava državnog proračuna. 

Prioriteti su mi liječenje i spašavanje vlastitog života 

"Zaista ne razumijem kome je u interesu da mi na kraju država plati liječenje u inozemstvu ako taj lijek postoji u Zagrebu. Da te osobe koje mi danas uskraćuju liječenje u Zagrebu zbog svojih propusta odgovaraju svojom imovinom, tada bih i ja imala pravo na propisanu kemoterapiju. Ovako, baš ih briga što će sve to na kraju narod platiti", pojašnjava Budak u razgovoru za Index. 

Na izravan upit hoće li tužiti Hrvatsku Europskom sudu kaže da su joj trenutno prioriteti liječenje i pokušaj spašavanja vlastitog života. 

"Nadam se da će me druga strana pozvati i razriješiti na zakonit i pravedan način nepravdu i štetu koja mi je nanesena, ali koja mi se i nadalje nanosi uskratom propisanog liječenja", naglašava Budak, dodajući da, iako joj je povjerenje u hrvatsko zdravstvo poljuljano, ipak vjeruje da postoje razumni i odgovorni ljudi, k tome liječnici, koji će uspjeti urazumiti nerazumne.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice temeljem naloga Ravnateljstva provelo je nadzor nad liječenjem pacijentice Line Budak u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Povjerenstvo je utvrdilo da nije bilo stručne greške u slučaju Budak, no najavili su da će promijeniti sustav. Isto to rekao je i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je najavio promjenu sustava, i to u vezi s dojavama o nalazima pacijenata.

Nove neugodnosti i nepravilnosti 

Budak nam kaže kako je i danas doživjela neugodnosti kada je riječ o hrvatskom zdravstvenom sustavu. Naime, prilikom vađenja krvi u Domu zdravlja Centar u Zagrebu, u laboratoriju koji je ugovorni partner HZZO-a, primijetila je da medicinske sestre vade krv svim pacijentima u istim gumenim rukavicama, umjesto da nakon svakog pacijenta promijene rukavice. 

"Na moju primjedbu zašto ne mijenjaju rukavice nakon svakog pacijenta rečeno mi je da oni to ne rade jer do kuda bi došli da stalno mijenjanju rukavice!? Na kraju su ipak barem dezinficijensom pošpricali već korištene rukavice", kaže nam na kraju Budak.

Pročitajte više