Lindh primila prijeteće pismo dva tjedna prije fatalnog ranjavanja

UBIJENA švedska ministrica vanjskih poslova Anna Lindh dobila je dva tjedna prije nego je fatalno izbodena nožem u trgovačkom centru u Stockholmu elektronsku poštu u kojoj se prijetilo njoj i njezinoj djeci, priopćilo je u ministarstvo vanjskih poslova.

Lindh - koja je pozivala Šveđane da na predstojećem referendumu u nedjelju glasuju za uvođenje eura - nazvana je u prijetećem pismu "kučkom željnom moći koja sjedi u krilu velikih korporacija", javila je javna radio postaja SR.

E-mail, koji je poslan 27. kolovoza, nije predan policiji. Dužnosnik ministarstva vanjskih poslova nije želio reći zašto prijeteća pošta nije predana policiji, a isto tako nije naveo kakve je prijetnje sadržavala.

"U situaciji kad se dogodilo ubojstvo, očito je da se pokušava pronaći koje su sve mjere mogle biti drugačije provedene", rekao je dužnosnik.

"Ali u ovom konkretnom slučaju ne želim reći je li pismo trebalo biti predano (policiji)", dodao je dužnosnik.

Nepoznati muškarac fatalno je u srijedu nožem ranio Lindh, 46-godišnju majku dvoje djece, dok je kupovovala bez tjelohranitelja.

Preminula je u bolnici dan poslije od posljedica ranjavanja.

Policija je proširila istragu o ubojstvu ministrice, pretražujući skloništa za beskućnike i hotele u potrazi za zdepastim muškarcem lošeg tena koji ju je nožem ubo u trbuh, prsa i ruku. Pod stalnim nadzorom su granični prijelazi i trajekti, ali zasad nitko nije uhićen.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da je švedska javnost i dalje podijeljena oko pitanja uvođenja eura.

Neki analitičari drže da bi ubojstvo Lindh, koja je bila veliki pristaša uvođenja zajedničke europske valute, moglo Šveđane nagnati da na referendumu koji se treba održati u nedjelju glasuju za euro.

Mnogi Šveđani strahuju da će ubojstvo ministrice ostati neriješeno kao i ubojstvo premijera Olofa Palmea, koji je ubijen u središtu Stockholma 1986. godine dok se vraćao kući iz kina.

Pročitajte više