Linić: Vlada ni u zadnjoj godini mandata ne odustaje od reforma

POTPREDSJEDNIK Vlade Slavko Linić danas je za radnog posjeta Splitu na konferenciji za novinare ustvrdio da Vlada ni u zadnjoj godini mandata ne odustaje od reforma premda, kako je kazao, ne znamo kako će na to odgovoriti biračko tijelo.

No gospodarstvenici se ne moraju bojati jer će Vlada podupirati ulaganja u gospodarstvo, istaknuo je Linić, dodavši da će Vlada provesti reforme iako su odnosi u koaliciji "složeni". To je i normalno u svakoj državi prije izbora, jer svaka stranka nastoji zauzeti što bolju položaj, kazao je, ustvrdivši da se Vlada ne boji posljedica.

Odgovarajući na pitanje Linić je kazao kako će se događaji u Srbiji nakon ubojstva premijera Đinđića negativno odraziti na hrvatsko gospodarstvo "jer smo upravo počeli otvarati tamošnje tržište, a sada je sve to zaustavljeno".

Ustvrdivši kako je Vlada zaustavila sve negativne trendove i okrenula ih u pozitivnom smjeru, dodao je da je najduže trajalo, kazao je Linić, zaustavljanje nezaposlenosti, ali u zadnjih godinu dana i "to smo uspjeli i broj je nezaposlenih na razini prije dolaska ove Vlade na vlast". Treba jačati izvoz, smanjiti robni debalans i zaustaviti zaduživanje, istaknuo je.

Ustvrdio je da su ulaganja u splitsku Željezaru bila prevelika, jer je ta tehnologija u svijetu dvostruko jeftinija. Očito je da Nadzorni odbor nije kontrolirao ulaganja u obnovu tvornice i zbog svih tih dugova ona ne može napredovati, istaknuo je, dodavši da bi odobrenje novih državnih jamstava značilo nove dugove i teret za porezne obveznike.

U šibenskom TLM-u stanje je još gore, kazao je, jer su ondje i transportne i građevne djelatnosti, a treba biti samo proizvodnja aluminija za što su dostatna dva pogona. Gdje je tu odgovornost Uprave, koja kaže da je nova, a već dvije godine vodi tvornicu, kazao je Linić.

Na upit novinara o DIOKIO-u u Omišlju je odgovorio kako je Uprava sama sebi odredila goleme plaće, a stvara afere, daje otkaze uposlenima i tone te nastavio: "Prozivate me, i ne prvi put, a ja opet kažem da čestito radim svoj posao i prije kao riječki gradonačelnik i sada kao potpredsjednik Vlade. Ja nemam ni kuću, ni tvrtke, premda sam zadnjih godina pretrpio brojne uvrede. Ne odričem se svojih prijatelja ni u Rijeci ni drugdje, ali to je uistinu sramotno da me se povezuje s raznim poslovima i aferama."

Na upit podupire li inicijativu predsjednika Stjepana Mesića da se ratna luka Lora ustupi gradu odgovorio je potvrdno.

Linić će se danas sastati i sa županijskim gospodarstvenicima i sindikatima u splitskoj Željezari.

(Hina) merc mć

Pročitajte više