LINZ: AUSTRIJSKA SLOBODARSKA STRANKA BIRA NOVO VODSTVO

U Linzu se danas održava izvanredni kongres Slobodarske stranke (FPOe) na kojem se treba izabrati novo vodstvo i nova predsjednica stranke Haiderova sestra Ursula Haubner.

Austrijski ministar socijalne skrbi - dosadašnji predsjednik Slobodarske stranke opraštajući se od te dužnosti kazao je da FPOe mora prevladati rane iz prošlosti koje su sami sebi nanijeli i okrenuti novo poglavlje. Pozvao je na punu potporu Ursuli Haubner.

Također na potporu novoj predsjednici pozvao je koruški poglavar Joerg Haider koji zahtijeva da se prestane sa svađama i prepucavanjima u stranci.

U središtu pozornosti tog izvanrednog kongresa u subotu u Linzu nije, kao što je uvijek do sada bio slučaj, Joerg Haider nego pučki pravobranitelj Ewald Stadler. On je zagovornik krajnjeg desnog krila Slobodarske stranke. Najavio je da će se kandidirati za potpredsjednika stranke "ne radi funkcije nego da pomogne stranci u teškim trenucima". Ponuđeno mu je mjesto voditelja Akademije FPOe.

Ursula Haubner, koja bi trebala biti izabrana poslijepodne na čelo stranke, obraćajući se delegatima (630) upozorila je na opasnost podjela u stranci. Pozvala je na koncentriranje na rad i stabiliziranje stranke te se je zauzela za ostanak u saveznoj koalicijskoj vladi.

Oporbene stranke, Socijaldemokrati i Stranka zelenih, smatraju da "promjena glava" u FPOe neće riješiti probleme u toj desničarskoj stranci te očekuju zaoštravanje krize na saveznoj političkoj sceni - u saveznoj koalicijskoj vladi koju s Narodnom strankom čini Slobodarska stranka.

Analitičari procjenjuju da bi novi izbori doveli u pitanje egzistenciju FPOe te da zbog toga izvanredni dan stranke u Linzu prolazi mirno.

Politički promatrači upozoravaju da je Slobodarska stranka u vrlo "delikatnoj situaciji", odnosno da mora riješiti pitanje osnovne strategije stranke - hoće li nastaviti raditi u saveznoj vladi kao koalicijski partner Narodnoj stranci ili će se povući iz vlade i kao oporbena stranka okupljati nezadovoljne birače.

(Hina) xspđ ysb

Pročitajte više