Lista za odstrel: Ultranacionalisti sastavili popis utjecajnih Židova u Hrvatskoj

NA HRVATSKIM internetskim forumima, nakon otkaza Vedrani Rudan na Novoj TV, rasprave se zahuktavaju, a glavna tema upravo je utjecaj Židova u Hrvatskoj. Štoviše, hrvatski ultranacionalisti objavili su listu utjecajnih Židova u Hrvatskoj, koja podsjeća na poznate nacističke "liste za odstrel", a ista se lista pojavila i na nekim BiH stranicama.

Kriva imena i funkcije

Trenutačno se tako kao u ona davna vremena, ponovno propituje utjecaj Židova u Hrvatskoj, posebice nakon što je Rudan navodno uvrijedila Židove. Rudan je u izravnu vezu sa svojim otkazom dovela većinskog vlasnika Nove TV Ronalda S. Laudera koji je ujedno i predsjednik Svjetskog židovskog kongresa.

Na jednoj desničarskoj internet stranici,  pojavila se lista najistaknutijih Židova u Hrvatskoj, među kojima se mogu naći i  kolege novinari poput Tomislava Wrussa, direktora poslovnog segmenta Mediji u EPH, kao i kolegica Nevena Rendeli s HTV-a, a na spisku su imena mnogih koji zapravo i nisu Židovi, no za mlade hrvatske ultradesničare čini se kako ta činjenica u njihovu popisu mržnje i nije toliko bitna, a mnogima su i krivo navedene funkcije. Naime, spisak je trebao dokazati kako su "Židovi svuda oko nas" raspoređeni na "prave pozicije" kako bi valjda rušili Hrvatsku. Na popisu je i ime Andrije Hebranga, ali i Mladena Schwartza pa i Željka Rohatinskog. Uglavnom Židova je "svugdje gdje je politička moć i novac". Poznato?

Lista

Lista izgleda ovako: Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, Slavko Goldstein, predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel, Danijel Ivin, Slavkov polubrat, bivši Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Ivo Goldstein Slavkov sin, sveučilišni profesor u Zagrebu, Davorin Štern, bivši direktor Ine, sada u privatnom businessu s naftom, Nenad Porges, bivši ministar gospodarstva RH i jedan od obnovitelja masonske lože u Zagrebu, Tomislav Wruss, urednik Jutarnjeg lista, Silvije Degen, odvjetnik i obnovitelj masonske velike lože Jugoslavije, Ivica Crnić, predsjednik Vrhovnog suda RH, a njegovo pravo prezime je Schwartz, Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, Radovan Ortinsky, bivši državni odvjetnik RH, Žuži Jelinek, ugledna židovka i ekspert za seksualne savjete, Zora Dirnbah (Dirnbach), zagrebačka književnica, dugogodišnja urednica dramskog programa Televizije Zagreb i novinarka, Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva RH, dužnosnik HDZ-a, Branko Hebrang, publicist, Andrijin polubrat, Željko Reiner, ravnatelj KBC Rebro u Zagrebu, Žarko Puhovski predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Nenad Puhovski, Žarkov brat, filmski i kazališni redatelj, scenarist, publicist i producent, Neda Ritz, bivša glavna urednica HTV-a, Goran Štrok vlasnik lanca hotela, Jakov Bienenfeld, poduzetnik i bivši šef sigurnosti židovske općine u Zagrebu, Kotel Dadon, glavni rabin Hrvatske, Jozef Papo, potpredsjednik Židovske općine Zagreb, Boris Prister, muzejski savjetnik iz Hrvatskog povijesnog muzeja, Alen Budaj, samoproglašeni Židov i profesionalni "lovac na naciste", Vera Dajht (Deucht), ugledna zagrebačka akademska kiparica, Mladen Schwartz, vođa "Nove hrvatske desnice", Jasminka Domaš, glasnogovornica zajednice Bet Israel, Luciano Moše Prelević (Levi), duhovni vođa i rabin u Židovskoj općini Zagreb, Dean Friedrich, glavni tajnik Židovske općine Zagreb, Nevena Rendeli, novinar HTV-a.

Antisemitizam u Hrvatskoj ne zamire

"Otprilike već godinu dana znamo za liste koje se distribuiraju putem interneta. Bilo je samo pitanje vremena kada će se hrvatski ultranacionalisti ujediniti, jer im internet pruža nevjerojatne mogućnosti komunikacije i umrežavanja. Sama činjenica da je netko napravio 'liste mržnje' najviše govori o njima samima", kazala je Jasminka Domaš glasnogovornica Bet Israela Zagreb, koja se i sama našla na listi. U izjavi za Index dodala je kako mnogi s liste zapravo uopće nisu Židovi.

Slavko Goldstein, uvaženi publicist i član Bet Israela prije svega tri dana, obilježavajući Dan sjećanja na holokaust, rekao je kako hrvatski antisemitizam ne zamire. Točnije, rekao je kako zbog anonimne prijetnje bombom u Bet Israelu, prijetećeg pisma kojega je primio predsjednik te zajednice, kao i izjave Vedrane Rudan na Novoj TV kako bi Židovi trebali postati ljudi, želi demantirati vlastite izjave koje je davao u proteklih desetak godina o tome da antisemitizam u Hrvatskoj zamire. O listama Goldstein, nije htio pretjerano govoriti.

Teorije urote o Židovima koji ruše Hrvatsku

"Nažalost to je uobičajeno. No, ne želim ništa o tome govoriti, jednostavno sam umoran", kazao je kratko Goldstein za Index.

Žarko Puhovski bivši predsjednik i član HHO-a na listi ultranacionalista još uvijek se vodi kao predsjednik te organizacije kojoj danas više ni nije član. Kako nam je rekao, lista postoji već duže vrijeme, a ne čudi se kako se u kontekstu posljednjih događaja oko "slučaja Rudan" nadopunila i aktualizirala.

"Manikiranje noktiju i holokaust ne idu zajedno"

No, kao bivšeg člana HHO-a zanimalo nas je i njegovo mišljenje o slučaju Rudan koji je zapravo ponovno aktualizirao stav prema Židovima. Kako nam je rekao, ovih je dana s Rudan imao osobni razgovor o toj temi, a njegov zaključak krajnje je zanimljiv.

"Mislim da se ne može govoriti o antisemitizmu i to je činjenica, no isto tako ono što je Rudan rekla potpuno je nepotrebno i deplasirano. Ona je sjajna književnica koja ima svoj osebujni stil pisanja, no ne može se 'manikirati nokte' i u isto vrijeme govoriti o holokaustu. Odmah se dobije sasvim drugi dojam, kao što se uostalom i dogodilo", kazao je Puhovski dodajući kako je Rudan jednostavno uletjela u prostor koji joj ne odgovara.

"Njezin rječnik jednostavno nije bio za tu temu i to je činjenica. Ona se jednostavno ne snalazi u 'teškim temama' i to je sada došlo do izražaja", zaključio je na kraju Puhovski .

Degenu je sve smiješno

Ugledni zagrebački odvjetnik Silvije Degen komentirajući ovu listu istaknuo je da je očigledno riječ o ljudima koji nemaju privatni život te da nije zabrinut zbog njezine pojave.

Rendeli: Zastrašujuća lista

"Nažalost, teško da me još nešto u hrvatskom društvu može iznenaditi, no pojava liste Židova u Hrvatskoj nešto je zastrašujuće. Sama činjenica da postoji lista, ne ulazeći u to za koju je svrhu rađena zbilja je strašna, kao i da u Hrvatskoj postoje ljudi koji se time bave", kazala je novinarka HTV-a Nevena Rendeli komentirajući listu. Na izravan upit boji li se za svoju sigurnosti, jer se njeno ime pojavljuje na listi, mlada novinarka odgovorila je negativno.

"Možda sam iracionalna, no ne mogu reći da se bojim, ali bit ću na oprezu, jer riječ je o nečemu iz čega se može dogoditi opasan čin", zaključuje Rendeli.

I. Ćimić
Foto: Pixsell/Arhiva

Pročitajte više