Evo što su od HDZ-a tražili Tepeš i Ćorić: Direktorska mjesta i šefovanje nacionalnim manjinama

Foto: Index

HRVATSKA stranka prava dr. Ante Starčević, poznatija kao HSP AS, pri čemu se AS čita kao u kartanju, do posljednjeg je trenutka podržavala Tomislava Karamarka. Uz njega su ostali čak i kad je bilo potpuno jasno da i sebe, i svoju stranku, i Vladu vodi u propast. Za to su imali iznimno dobar razlog – zapravo pregršt njih.

Index posjeduje listu želja koju je 20. ožujka 2016. godine Pero Čorić, glavni tajnik stranke, uputio Tomislavu Karamarku. Lista je trebala biti temelj sporazuma kojim bi HDZ i HSP AS postali strateški partneri na lokalnim izborima 2017. izborima za Europski parlament, te tada, činilo se, još uvijek dalekim izborima za Hrvatski Sabor.

50 fotelja za pravaše

Na listi je Pero Ćorić pobrojao što očekuju od suradnje. Tražili su najmanje tri pomoćnika ministra, jednu fotelju u Agenciji za elektroničke medije, članstvu u upravnim vijećima i nadzornim odborima Ine, HEP-a, Janafa, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, Pletera, Borova, Okolija, HAC-a, u nacionalnih parkova, APIS-a, Hrvatske lutrije, bolnica... Sve u svemu HSP-AS od starijeg je partnera tražio najmanje pedeset fotelja.



"Dokument je autentičan, sigurno je vjerodostojan. Ja sam ga potpisao i poslao Karamarku. On je rekao da mu je sve to prihvatljivo i na tome smo temeljili našu buduću suradnju. Bio sam tri puta na sastanku s njim i rekao mi je da mu sve paše", potvrdio je Ćorić Indexu.


Iako lista koju je u ožujku poslao Karamarku neodoljivo podsjeća na popis za kupovinu, Ćorić ne smatra da je HSP AS trgovačka stranka.

"Mi smo uvijek bili jasni i definirani i nismo mijenjali stavove u dnevno političke svrhe, a još manje smo trgovali", tvrdi Pero Ćorić. No, bez obzira što Pero Ćorić mislio, činjenica je da HSP AS od Andreja Plenkovića nije mogao dobiti ono što im je obećao Karamarko.

"Poštujemo pravaštvo i sve ono što nam je HSP AS dao, ali u novim okolnostima imamo novi koncept za koji smatramo da će biti uspješan u izborima u rujnu", rekao je novi predsjednik HDZ-a nakon propalih pregovora s pravašima. Njegova desna ruka Davor Ivo Stier bio je puno eksplicitniji.

HDZ se više ne da ucjenjivati

"Ćorić je nesretan i nezadovoljan, jer vidi da mu ucjene s nama ne pale. Shvatio je da je napravio veliku pogrešku kad je pomislio da s nama može trgovati kao Stipe Gabrić Jambo sa Zoranom Milanovićem, ali Andrej je drugačiji od Milanovića i on ne gradi trgovačku koaliciju", rekao je Stier ne propustivši priliku da udari po najvećem rivalu.
 
Pero Ćorić otkrio nam je da njihova lista želja nije jedino što se moglo dobiti od Tomislava Karamarka. Tvrdi da su sve članice Domoljubne koalicije s HDZ-om potpisivale dokumente u kojima se jasno definiralo tko će dobiti koji dio plijena kada osvoje vlast. Svi osim HSP AS-a, tvrdi.

"Mi nismo potpisali jer je to politička trgovina. Vjerovali smo HDZ-u na riječ", rekao je Ćorić u čijem poimanju svijeta nije trgovina ako se ne potpiše ugovor.

Pero Ćorić ogorčen je na odluku HDZ-a i iz nje iščitava da Andrej Plenković uopće ne računa na pobjedu na izborima. Štoviše, smatra da namjeravaju izgubiti.
 
"Od prvog dana sam govorio gospodinu Plenkoviću da svaki oblik suradnje koji ne uključuje potpisivanje sporazuma o nastavku suradnje nas ne zanima. Nudili su nam 2-3 zastupnika i gotovo siguran klub, ali to je za pravaše bilo neprihvatljivo. HDZ je pokazao da ne želi pobijediti", rekao je Plenković podsjetivši da je HSP AS bio najlojalniji partner HDZ-a.

U pokušaju stvaranja nove saborske većine bili su izričito protiv suradnje s Miloradom Pupovcem, vođom najveće nacionalne manjine u Hrvatskoj, koji je jedini mogao dati neku šansu za preživljavanje vlasti, do kraja su ostali uz HDZ.

U svijetlu njihovog odbijanja bilo kakve suradnje s predstavnikom srpske manjine u oči upada da su od Karamarka tražili i dobili pravo da vode Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina! Da je Karamarkov plan uspio HSP AS bi dao čovjeka koji bi radio na promicanju prava onih s kojima ne želi surađivati.

No, sada kada je taj popis samo zanimljivi povijesni dokument za iscrtavanje obrisa jedne kratkotrajne vlasti HSP AS namjerava glasove oteti bivšem partneru.

"Ja sam dao ime Domoljubnoj koaliciji i gotovo sigurno ćemo na izbore pod tim imenom. Promijenila se samo lokomotiva pobjedničke kompozicije i sada će HSP AS voditi u pobjedu. Osim pravaša prvenstveno računamo na razočarano biračko tijelo HDZ-a", optimističan je Ćorić.
 

Pročitajte više